18.7 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Kohem – priroda, istorija i vrhunski rizling

Ova nemačka bajka oduševiće svakog slikovitim prizorima plodnih dolina i cvetnih livada, ali i arhitekturom slobodnog duha koja datira još iz srednjeg veka. Ako to nije dovoljno, tu je možda i najbolje nemačko vino da „pojača“ utisak

Kohem (Cochem) je predivan gradić na zapadu Nemačke koji se prostire na oko 20 kvadratnih kilometara, smešten je uz reku Mozel, i u njemu živi oko 5000 stanovnika. Ono što ostavlja najsnažniji utisak jeste njegova blaga rezervisanost prema modernom vremenu, on još uvek živi svoj srednjovekovni život.

Najupečatljiviji deo Kohema je svakako raskošno uređeni dvorac Rajhsburg iz 12. veka koji se nalazi na brdu iznad grada, a koji je u međuvremenu u potpunosti renoviran u neo-gotičkom stilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Europe (@europe)

Turisti u Kohemu mogu da krstare rekom i da uživaju u pogledu, a mogu i da preko mosta Skagerak pređu na drugu stranu obale i lutaju vinogradima. Takođe, ukoliko vreme dozvoli, da sa korpama punim delikatesa odu na izlet u okolinu grada. Mogu na pikniku u prirodi da uživaju u jednoj mirnoj i lepoj Nemačkoj.

Najstariji deo grada je mesto koje morate posetiti i upoznati, tu nalaze najvažnije znamenitosti i kulturno-istorijski sadržaji. Jedan od najpoznatijih je barokna gradska dvorana podignuta 1739. godine. Gradske zidine koje su podignute kako bi štitile grad još uvek stoje i dobro su očuvane. Tačnije, sačuvano je tri od ukupno četiri gradske kapije.

Treba takođe navesti da je ovde u novijoj istoriji izgrađen i bunker Bundesbanke. Ova banka je za vreme Hladnog rata izgradila sistem bunkera veličine 1.500 kvadratnih metara, s hodnicima dugim 300 metara. U bunkeru je čuvano 15 milijardi nemačkih maraka.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Kohem nazivaju još i gradom vinograda, pa se i ljubitelji vina podjednako dobro osećaju u njemu. Najveći deo vinograda je rezervisan za rizling, i postoje brojne turističke ture degustiranja vina i obilaska vinograda, što se obavezno preporučuje turistima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -