9.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Najslađa austrijska jesenja poslastica

Jesen je godišnje doba poznato po ukusnim specijalitetima. Tada je dosta hladnije nego u prethodnim mesecima, ali ne toliko da se ne može uživati na ulicama i trgovima, i apetit se naglo vraća. Na ulicama evropskih gradova mogu se naći najrazličitiji proizvodi, domaći i tradicionalni, oni koji najavljuju zimu i praznike. Takav specijalitet su i Maroni, kog Austrijanci i Nemci obožavaju

Maroni  su pečeni kesteni, i smatraju klasičnom uličnom hranom u Austriji, posebno tokom hladnih meseci. Često se prodaju na štandovima na ulicama, trgovima i sajmovima, i popularni su među prolaznicima koji žele nešto toplo i ukusno za grickanje tokom zimskih šetnji.

Kesteni se obično prže ili peku u velikim tiganjima ili na roštilju. Nakon što se oguli, kestenje postaje mekano, slatko i aromatično. Služe se obično u malim kesama, fišecima ili posudama i mogu se jesti „s nogu“. Tradicionalno se posipaju solju, ali često se može naći i slatko kestenje koje je preliveno šećerom ili nekim drugim sirupom.

Maroni su integralni deo austrijske zimske gastronomske tradicije i često se povezuju s božićnim sajmovima i praznicima. To je popularna ulična hrana koja pruža toplinu i utehu prilikom priprema za hladne zimske dane.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Početkom oktobra svake godine počinje sezona prodaje pečenog kestenja u Beču koje će se do kraja marta iduće godine nuditi na uličnim prodajnim štandovima. Pored kestenja, koja je nezaobilazna bečka atrakcija zimi, većina prodavaca nudi i pečeni krompir.

Kesten je inače izuzetno zdrav. Bogat je kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem i ostalim mineralima, a sadrži i velike količine fosfora, kao i vitamina B kompleksa. Kestenje takođe pomaže u smanjivanju nivoa holesterola i uravnotežava krvni pritisak.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -