12.6 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Najuzbudljivije destinacije sveta, Prokletije na prvom mestu

Prokletije su prema poznatom magazinu zauzele prvo mesto na listi najuzbudljivijih destinacija sveta za 2024. godinu. Nazubljene litice i zidine Prokletija, oštre i nemilosrdne, istovremeno izazvaju divljenje i strahopoštovanje svih posmatrača koji dođu u podnožje ovog planinskog kraja. Ovaj kraj je poznat u svetu još i kao Albanski Alpi

Poznati magazin National Geographic je napravio listu najzanimljivijih i najuzbudljivijih destinacija koje obavezno treba da se posete u narednoj godini. Oni preporučuju Prokletije kao destinaciju koja je najuzbudljivija, i ona se nalazi na prvom mestu na listi. Lista sadrži 30 destinacija širom sveta, najviše destinacija ima u Evropi, što potvrđuje popularnost Starog kontinenta.

Svoj naziv, Prokletije u množini, ovaj gorostasni i divlji planinski masiv nosi zbog nekoliko bliskih planinskih venaca koje obuhvata. U regionu poznat i kao Albanski ili Balkanski Alpi, ovaj planinski venac se proteže na oko 650 kilometara dužine, i obuhvata površinu od oko 3.500 kilometara kvadratnih.

Najviši vrh je Jezerski vrh sa 2.694 metara nadmorske visine, a teritorija koju obuhvata ovaj planinski masiv se prostire na teritorijama Srbije, Crne Gore i Albanije, čineći i prirodnu granicu između ovih država.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Ime Prokletije ovom planinskom lancu možda i najbolje pristaje, jer se radi o izrazito oštrim planinskim liticama, krševitim, nemilosrdno neprohodnim i neistraženim krajevima u kojima dominira neverovatna prirodna lepota, po kojoj je ovaj kraj i čuven.

Najuzbudljivije destinacije u Evropi prema magazinu National Geographic su:

Prokletije, Albanija

Belfast, Severna Irska

Emilija-Romanja, Italija

Galovej i Južni Ejšir, Škotska

Nordland, Norveška

Severni Jorkšir, Engleska

Pompeja, Italija

Saima, Finska

Tartu, Estonija

Valeta, Malta

Vels

Regija Wild Atlantic Way, Irska

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -