17.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Esen – od ružnog pačeta do najzelenijeg grada Evrope

Zahvaljujući inovativnom pristupu, nemački grad Esen se „katapultirao“ iz industrijske pustoši u jedan od najzelenijih gradova Evrope. To je jedan od najsvetlijih primera kako rešenost naroda da živi zdravo može da transformiše grad i obezbedi budućnost

Esen je smešten u srcu (nekad) važne industrijske regije Ruhr na zapadu Nemačke. Tu je proveo veći deo proteklih 150 godina u okolini koja je zagađena prljavim rudnicima, fabrikama i zatrovanim vodenim putevima.

U samo jednoj godini 1960-ih, studija je zabeležila oko 1,5 miliona tona otrovne prašine, pepela i čađi koja je pala na stanovnike Essena, zajedno s četiri miliona tona sumpor-dioksida. Međutim, neverovatna transformacija dovela je do toga da Esen od nemačkog ružnog pačeta postane jedan od najzelenijih gradova u Evropi, navodi BBC.

U poslednjih nekoliko decenija grad se u potpunosti transformisao. Najistaknutiji „zeleni“ projekat u Esenu je transformacija industrijskog kompleksa Zollverein, najvećeg industrijskog pogona ua proizvodnju uglja. Iz industrijske crne tačke iz koje izbacuju toksine, transformisan je u inspirativan eko-park koji je dobio status svetske baštine Uneska.

Zelena agenda

Rudarstvo u Zollverein-u i regionu je završilo kasnih 1980-ih, pa se šuma proširila po okolini, praveći dom za za više od 800 životinjskih i biljnih vrsta. Između stabala su biciklističke staze, a na zelenim površinama se održavaju koncerti i razne društvene aktivnosti.

Niz pešačkih staza u prirodi takođe su napravljene oko grada kako bi se podstakla lokalna uključenost u akciju.  Više od 100 urbanih farmi kojima upravlja zajednica niklo je širom grada, gde se proizvodi ekološki ispravna i organska hrana. Brojne transformacije u gradu podrazumevaju i  stvaranje jezera i ribnjaka skupljanjem kišnice.

Jedna od najozbiljnijih inicijativa je bila obnavljanje uništene reke Emscher, koja se smatra biološki mrtvom i otvorenom kanalizacijom od kraja 19. veka, zahvaljujući ispuštanju rudarske i fabričke otpadne vode.

Nakon programa čišćenja koji je trajao dve decenije, ribe su se vratile podmlađenu rijeku 2015. godine. Nedavno istraživanje potvrdilo je više od 1000 vrsta riba i životinja koje žive duž reke, uključujući prethodno ugrožene vrste.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Esen je svetli primer kako zdravlje i priroda nemaju alternativu. Na ovom primeru mnogi od nas treba da vide i nauče kako čak i ono na prvi pogled devastirano može predanim radom da se vrati u život. Prirodu treba čuvati, tako će i ona čuvati nas.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -