20.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Vlada Grčke povećava turističke takse, to znači da poskupljuje i letovanje

Grčke vlasti su odlučile da povećaju turističku taksu, a sva sredstva biće usmerena na sanaciju posledica klimatskih promena. Nakon izuzetno dramatičnog leta, nova sredstva bi trebalo da obezbede normalno funcionisanje države u slučaju vanrednih okolnosti

Vlada Grčke je povećala turističke takse, u najjeftinijim prenoćištima koštaće 1.5 evra dok će u hotelima sa pet zvezdica iznositi čak 10 evra po danu. Ovim potezom grčka vlada da obezbedi i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene.

Dosadašnja cena noćenja, tj turističke takse u apartmanima iznosila je 0.5 evra, dok je za hotele iznosila 4 evra po danu. Premijer Micotakis je izjavio da će prioriteti ovog fonda biti najbrža moguća mobilizacija za spašavanje života u katastrofama. Pored toga, on želi da država osigura određena finansijskih sredstava za odbranu od klimatske krize.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Novi iznosi turističkih taksi

  1. 1.5 evra po danu za sobe za izdavanje
  2. 3 evra za hotele sa tri zvezdice
  3. 7 evra za hotele sa četiri zvezdice
  4. 10 evra za hotele sa pet zvezdica

Ovo poskupljenje takse za turiste u praksi znači i skuplje letovanje. Uzevši četvoročlanu porodicu kao primer, to znači da u apartmanima oni plaćaju 60 evra, umesto dosadašnjih 20 evra. Turistička taksa za boravak u hotelima, u zavisnosti od rangiranja, iznosiće od 120 evra do čak 400 evra po porodici za 10 dana odmaranja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -