19.3 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Hamneskar – Dom na horizontu

Arhipelag Pater Nosterskaren je vekovima bio opasna prepreka za brodove i čamce. Snažne okeanske struje i oštro stenje prouzrokovali su brojne nesreće uprkos svetioniku koji je postavljen 1868. godine. Njime je upravljalo osoblje koje je živelo na negostoljubivom i malom ostrvu, sve dok svetionik nije ugašen 1977. godine. Danas na malom ostrvu počinje novi život, i nema veze sa upozoravanjem brodova ili navigacijom

Ostrvo Hamneskar se nalazi na otprilike pet minuta udaljenosti od grada Marstrand u Švedskoj. Deo je arhipelaga kog čine brojna ostrva, uglavnom mala i nenaseljena. Ostrvo je najpoznatije po svetioniku visokom 36 metara koji je spasao mnoge brodove. Svetionik, na veliku žalost, ne radi već skoro pola veka.

Nekadašnje mesto za upozoravanje mornara na opasnosti u blizini zapadne obale Švedske danas dočekuje neke nove putnike koji traže alternativu modernom životu. Na ostrvu dimenzija 150 sa 200 metara je izgrađen hotel Pater Noster koji ima više nagrada nego što ima soba.

Švedska dizajnerska agencija Stylt preuredila je svetionik iz 19. veka na stenovitom ostrvu u hotel koji spaja švedski nautički šarm i divlje okruženje. Hotel ima samo devet soba, i odaje počast svojoj istoriji, a istovremeno pruža luksuzni beg od modernog života.

Unutar švedskog hotela, Stylt je uklopio izvorne rustikalne detalje sa starinskim morskim elementima i uneo bogatstvo kroz tople metalik boje, tradicionalni nameštaj i tamne nijanse inspirisane okolnim vodama.

Hotel ima ukupni kapacitet od 24 gostiju, ima magacin za čamce, restoran i kuhinju, kao i vinski podrum. Gosti dolaze brodom Marstranda ili Geteburga, i oni imaju mogućnost da izaberu brojne aktivnosti povratka u prirodu. Tu su ribolov i priprema ulova,  jedrenje, vožnja kajakom, ronjenje i meditacija u samom svetioniku.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Pater Noster ima devet dvokrevetnih soba i otvoreni prostor za spavanje na litici. Početna cena za noćenje je oko 450 evra, uključujući doručak i večeru. U letnjem kafiću u ponudi su domaći pekarski proizvodi, dok restoran nudi jela od plodova mora i ribe koja sadrže lokalne alge.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -