16.1 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Restoran Mugaritz – žive jegulje, buđav hleb i ljudski embrion

Ovaj restoran se nalazi na samo par kilometara udaljenosti od centra gastronomije u Španiji, i poznat je po tome da niko iz njega ne izađe ravnodušan. Njegov meni, kao i šef, pomeraju granice ne samo ugostiteljstva, već i dobrog ukusa

Restoran Mugaritz se nalazi u Španiji, nedaleko od San Sebastijana. Poznat je najviše po tome što njegov meni izaziva najrazličitije reakcije, od šoka, zbunjenosti, do gađenja i prezira. Mugaritz se nalazi na listi 50 najboljih restorana na svetu, i ima čak dve Mišlenove zvezdice. Zašto ga ljudi onda (ne) vole?

Na tanjirima u restoranu možete naći baš svašta. Provokativni meni nudi jestivi kondom punjen jogurtom ili ljudski embrion od gela pasulja. Takođe, tu su žive jegulje koje plivaju u supi ili verna hrskava kopija ljudskog uha. Od ostalih specijalieta, tu su i jelo od pileta starog samo dva dana ili hleb sa plemenitom buđi.

Mugaritz je zaista avangardan baskijski restoran kog vodi šef Andoni Luis Aduriz. Njegova misija je da izazove najrazličitije reakcije gostiju, u čemu redovno uspeva. Više nema cilj da priprema ukusnu hranu, želi da pravi zanimljivu hranu. Svako jelo nosi određenu poruku.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Specijaliteti se poigravaju sa gostima, izazivaju ih i teraju na razmišljanje. Provociraju na razmišljanje o smislu, granicama i identitetu, bez ugađanja. Restoran se zatvara na četiri meseca svake godine kako bi šef kreirao nova iskustva za goste. Cena degustacionog menija se kreće od oko 250 evra, a do rezervacije nije lako doći, mesto mora mesecima unapred da se rezerviše.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -