13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Maslinovo ulje postaje izuzetno skupo, možda čak bude i lažno

Maslinovo ulje je hiljadama godina sastavni deo mediteranske ishrane i kulture. Pre nego što je upotrebljeno za jelo, koristilo se za medicinske i verske prakse, zaradivši tako nadimak “tečno zlato”

Maslinovo ulje je izuzetno profitabilan prizvod globalno. Ova industrija je procenjena na 22.3 milijarde dolara vrednosti u 2022. godini. Očekuje se da će se tržište maslinovog ulja eksponencijalno povećati tokom sledeće decenije.

Međutim, iza najpopularnijih ekstra devičanskih maslinovih ulja na svetu, proizvedenih u Italiji, Španiji i Grčkoj, stoje jednako unosni kriminalni poduhvati. Određene grupe zarađuju prodajom lažnog maslinovog ulja koje sadrži suncokretovo ulje i ulje uljane repice. Neki idu toliko daleko da koriste čak i ulje za lampe, navodi CNN.

Lažno i opasno

Kombinacija različitih činilaca, kao što su opšta inflacija, smanjena proizvodnja maslinovog ulja i sve veća potražnja stvorili su savršeno pogodno tlo za lažne proizvođače.

Krajem novembra vlasti u Španiji i Italiji su uhvatile 11 osoba povezanih s jednom takvom kriminalnom grupom. Tada je zaplenjeno oko 260.000 litara lažnog maslinovog ulja. To ulje je neprikladno za konzumaciju, uprkos lažnim etiketama na kojima se tvrdi da je ulje 100% originalno italijansko ili špansko ulje.

Mešanje visokokvalitetnog maslinovog ulja sa uljima lošijeg kvaliteta postala je uobičajena praksa. U rastućoj potražnji sa lošim klimatskim uslovima to je izuzetno profitabilno. Prevaranti takođe sve češće koriste hlorofil ili beta karoten kako bi ulje obojili u karakteristične zelene ili puterasto žute nijanse.

U 2023. godini proizvodnja maslinovog ulja u mediteranskom zemljama pala je za 41%. Izrazito vlažno proleće značilo je da su masline manje cvetale, a rekordne vrućine leti smanjile su maksimalno prinos. To znači da proizvođači ne mogu da zadovolje potražnju na tržištu.

Ogromna šteta za maslinjake

Takozvana „poljoprivredna mafija“ u mediteranskim zemljama zbog toga popunjava praznine, plasirajući svoje količine lažnog ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Mešanje maslinovog ulja sa alternativama nižeg kvaliteta omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cene dok ulaze na tržište. Ova nezakonita praksa ne samo da može prouzrokovati rizik za javno zdravlje, već može potkopati poverenje potrošača i tako imati ozbiljne ekonomske posledice.

Da stvar bude još gora, takvim grupama je potrebno kvalitetno ulje kao baza za proizvodnju lažnog proizvoda. To je dovelo do porasta krađe celih stabala maslina ili plodnih grana. U Grčkoj i Italiji lopovi su redovno motornim testerama sekli grane pune maslina.

Cene ekstra devičanskog maslinovog ulja će u narednim godinama rasti. Loše berbe koje su u poslednjim godinama izazvale vremenske neprilike uticale su na skok cena. Cene maslinovog ulja iz Španije (najvećeg svetskog proizvođača) skočile su za više od 80%, a cena italijanskog ulja porasla je za 66%, iako prošlogodišnja berba nije bila ispod proseka.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ove godine obe zemlje su pretrpele ozbiljne nedostatke proizvodnje, što znači da se očekuje da će cene za izvoznu sezonu 2024. još više porasti, čineći tržište još privlačnijim za kriminalce. U narednim godinama ostaje da se vidi kako će se rešiti ovaj problem, činjenica je da će lažnih proizvoda biti sve više, a maslina i prinosa nažalost sve manje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -