13.4 C
Belgrade
utorak, februar 27, 2024

Zašto niko ne slavi Božić bolje od Finaca?

Za mnoge turiste poseta Finskoj u decembru znači samo jedno. To je prilika da upoznaju pravog Deda Mraza. Upravo tu u Laponiji u gradiću Rovaniemi se nalazi njegova kuća, gde živi u prazničnim čarolijama. Međutim, za Fince Božić je mnogo više od Deda Mraza i vilenjaka

U Finskoj praznično slavlje počinje mnogo ranije nego u većini zemalja. Njima slavlje počinje nizom događaja koji se zovu pikkujoulut ili u prevodu “male Božić” zabave. Praznična zabava počinje već početkom decembra u domovima, kancelarijama, školama i na trgovima.

Za Fince početak proslave je iščekivanje praznika. Oni organizovano i kolektivno čekaju Božić svečanim događajima. U osnovi koncept pikkujoulut izgleda kao bilo koja druga zabava, okupe se meštani, slavi se uz obilje hrane i pića.

Jela mogu biti jednostavna poput sira i krekera ili ekstravagantna poput obilnog božićnog švedskog stola ispunjenog tradicionalnim jelima. Tu su šunke, salate od kropira i cvekle, dimljeni losos i brojni deserti. Obično se služi kuvano vino i medenjaci.

Ova tradicija datira iz 19. veka, a zabave su bile obično mirne i u osnovi porodične. Međutim, vremenom se slavlje prenelo i na ulice, često se preterivalo u veselju, pa je čak i policija često morala da reaguje. Jedne godine je čak i Deda Mraz proveo noć u zatvoru zbog lošeg ponašanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anni Ihamäki (@anniihamaki)

Zašto su njima važne ove proslave?

Kada slavite pikkujoulu, očekuje se da budete društveni i da upoznajete nove ljude. To je potpuno suprotno od finske kulturne norme u kojoj su “pristojni” i ne smetaju drugim ljudima. To je jedinstvena prilika da se opuste i da uživaju u društvu ljudi.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Ako su tokom ostatka godine Finci obično tihi, civilizovani i asocijalni, tokom božićnih zabava dozvoljavaju da stvari izmaknu kontroli. Oni se okupljaju danima pre Božića, jesen je tu stvarno duga i mračna, pa je pikkujoulu prava prilika za zabavu i provod. Tada se dosta pojede, popije i slavi se „iz sve snage“!

Pikkujoulu je zapravo izgovor da se sruše svakodnevne društvene norme. To je prilika da se ljudi druže, i Finci su to ozbiljno shvatili. Možda su ravnodušni i hladni preko cele godine, takav slučaj nije u decembru, kad dočekuju najveseliji praznik i ispraćaju staru godinu. Tada se opuste i zaborave, bar na par dana, da su Finci, zatvoreni i rezervisani.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -