17.6 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Teleško vareno, bugarski lek za hladne dane

Bugarska kuhinja je pre svega tradicionalna, ona čuva bogato nasleđe naroda. Izuzetno je raznovrsna, a povoljna klima i geografski položaj su joj obezbedili zaista puno različitih i kvalitetnih sastojaka. Jedan od takvih “narodskih specijaliteta” je i teleško vareno, jedno od najpopularnijih jela u zemlji

Teleško vareno je tradicionalna supa ili čorba od govedine i povrća. Supa se obično priprema satima, zbog upotrebe tvrđih goveđih komada kao što je goveđa kolenica. Upravo takvi komadi mesa joj obezbeđuju pun i bogat ukus, koje oplemenjuje povrće poput šargarepe, luka, krumpira i celera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boca Parisienne (@bocaparisienne)

Zbog tvrđih komada mesa, povrće mora biti sečeno na velike komade, kako bi ostalo celo prilikom višesatnog kuvanja. Od začina se dodaje lovor, biber i so, vrlo često i neko drugo začinsko bilje.

Iako su sastojci jednostavni i osnovni, krajnji proizvod je jelo punog ukusa koje predstavlja utešan obrok, posebno tokom dugih zimskih meseci. Obično se priprema kod kuće i nalazi se na menijima većine tradicionalnih restorana u Bugarskoj.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Teleško vareno nije samo supa, za Bugare je to čarolija! Ova ukusna i jaka supa deluje gotovo lekovito, i vrlo je popularna. Pre posluživanja, teleško vareno se obično ukrašava sveže naseckanim peršunom ili se dodaje malo kiselog mleka ili pavlake.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -