14.7 C
Belgrade
petak, februar 23, 2024

Kakve uslove digitalnim nomadima nudi Grčka?

Grčka je jedna od nekoliko evropskih zemalja koje maksimalno iskorišćavaju trend rada na daljinu nudeći vize digitalnim nomadima. Italija, Portugal i Hrvatska već su pokrenuli vizne programe kako bi privukli radnike, a šta je sa Grčkom?

Grčka je pokrenula program u kom digitalni nomadi mogu legalno da žive i rade u zemlji. Nova viza, specijalno pripremljena za radnike na daljinu, od sada omogućava da takve osobe neometano rade u Grčkoj po povlašćenim uslovima, bez obzira što ne dolaze iz neke od EU zemalja.

Grčka je popularna destinacija ne samo za letnji boravak, a niski troškovi života i sunce tokom cele godine glavni su aduti kojim ova zemlja pokušava da privuče ljude da dođu i žive na duži period.

Ko može da se prijavi za grčku vizu za digitalne nomade?

Grčka digitalna nomadska viza otvorena je za građane van EU koji rade na daljinu, bilo da su “frilenseri” ili preduzetnici. Podnosioci zahteva moraju dokazati da imaju ugovor o radu ili da su redovno zaposleni u kompanijama. Ukoliko su frilenseri, moraju imati dokaz o svom radu, jer vizu mogu dobiti samo zaposlene osobe. Takođe, osnovni preduslov je da zaposleni ne smeju da rade za poslodavca sa sedištem u Grčkoj.

Osim toga, svi podnosioci zahteva moraju da imaju unapred obezbeđene sve potrebne resurse za rad na daljinu, poput računara ili prateće opreme. Drugi preduslov je taj da podnosioci zahteva moraju imati mesečne prihode od najmanje 3.500 evra nakon odbijanja poreza. Ako im se pridruži supružnik, tada se minimalna mesečna zarada penje na 4.200 eura.

Treći preduslov je važeći pasoš, zdravstveno osiguranje i potvrda da osoba koja aplicira nije pod istragom ili pod zakonskim sankcijama.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Viza važi za boravak do 12 meseci, nakon čega se može podneti zahtev za obnovu vize, tj. dozvole za život i rad. Ova dozvola se može obnoviti svake dve godine za još naredne dve godine, navodi workfromgreece.gr.

Postoje li poreske olakšice za digitalne nomade u Grčkoj?

Digitalni nomadi imaju pravo na 50% poreskih olakšica tokom najviše sedam godina rada u Grčkoj. Kandidati moraju uplatiti 75 evra ukoliko žele da podnesu zatev, to uključuje i ugovor o radu s poslodavcem van Grčke, za samozaposlene radnike dokaz o zaradi kao što su platne liste ili drugi ugovori.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -