14.4 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Od vinara do vinskog turizma, od miksologije do piva i žestokih pića

Zahvaljujući nekolicini novih sporazuma i brojnim vinarijama koje izlažu u oblasti pića, Vinescape nudi putovanje kroz italijansku tradiciju proizvodnje vina sa „Spazio Vignaiolo“ u saradnji sa Consorzio Vignaioli iz Trentina i FIVI (Italijanskom unijom nezavisnih vinogradara)

Vodeći sajam ugostiteljstva i keteringa postaje još internacionalniji zahvaljujući partnerstvu sa Baierischer Brauerbund, udruženjem pivara iz Bavarske, u okviru segmenta Solobirra.

Sektor pića je glavni nosilac međunarodne ekonomije te je Hospitality – Il Salone dell’Accoglienza, vodeći međunarodni profesionalni sajam obezbedio izdašan prostor za ovaj segment. Na manifestaciji koja se održava u Riva del Garda od 5. do 8. februara 2024. biće prostora za izlagače kao i za obuke i treninge.

Tržište distribucije u Horeka sektoru u Italiji ima važnu ulogu, sa 3.800 preduzeća, preko 60.000 operatera i 17 milijardi evra prometa. Prema poslednjem izveštaju Censis-Italgrob, tržište distribucije pića je zabeležilo odličan pozitivan rezultat u 2022. godini: ukupan promet je skočio za 18% dok je obim distribucije porastao za oko 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Polazeći od ove premise, hala C3 u okviru Hospitality predstavlja ekskluzivan i kompletan pogled u svet pića. Veletrgovci, dobavljači i proizvođači piva, žestokih pića, vode, kafe, vina, čajeva, sokova i bezalkoholnih pića nude najbolja rešenja dostupna u segmentu pića u Horeka sektoru.

U hali B4 omogućeno je temeljno upoznavanje sa umetnošću miksologije, zanatskog piva i vinskog turizma. Ova hala je domaćin posebnim oblastima: RPM – Riva Pianeta Mixology, Solobirra i Vinescape, čiji je izložbeni prostor, događaji i obuke svake godine sve veći.

Učešće Unije nezavisnih vinogradara (Vignaioli Indipendenti) u segmentu „Spazio Vignaiolo“ dodatno obogaćuje Winescape 2024. Odabir izlagača su obavili Consorzio Vignaioli iz Trentina u saradnji sa nekoliko lokalnih delegacija FIVI.

Spazio Vignaiolo će ugostiti više od 125 nezavisnih vinogradara kako bi se stvorile mogućnosti da se ukrste staze sa ketering svetovima iz Trentina, Veneta i Lombardije. To će biti upotpunjeno degustacionim štandovima, sastancima, radionicama i vinskim degustacijama. U ovom delu sajma kao stalni izlagači će biti 50 kompanija iz Trentina. Pored njih, tokom četiri dana će se smenjivati i po 25 kompanija iz Alto Adiđe, iz Treviza i iz Lombardije.

Tokom sajma, svaki dan će moći da se degustiraju vina iz Trentina, dok će ostali regioni imati po jedan dan: u ponedeljak, 5. februara kroz degustacije će se predstaviti organizacije Vinogradari iz Alto Adiđe; u utorak, 6. februara izlagaće Vinogradari iz Treviza; u sredu, 6. februara predstaviće se Vinogradari iz Oltrepo Paveze; dok će u četvrtak, 8. februara na programu biti selekcija degustacionih štandova iz raznih regiona Italije.

RPM – Riva Pianeta Mixology će imati još nekoliko izvanrednih sadržajnih celina. Posetioci mogu da očekuju uobičajene ponude proizvođača i distributera, uključujući grapu, destilate i žestoka pića, a tu će biti i kompanije koje se specijalizuju za opremu koju koriste barmeni. To će pratiti degustacije, besplatne master radionice sa kompanijama kao i gostujući nastupi najstručnijih i najtalentovanijih miksologa iz Italije i čitavog sveta. Oni će tokom prva tri dana sajma predstaviti razne obrazovne programe za barmene i profesionalce iz restorana i hotela.

Samuele Ambrozi, Đorđo Fada, Lučija Montaneli, Luka Piki, Leonardo Pinto i Leonardo Veronezi su istinski majstori i predani ambasadori miksologije. Posetioci će od njih moći da čuju o najnovijim trendovima, opremi, tehnikama za pravljenje koktela i kvalitetnim sastojcima koji su nezamenljivi u pripremanju jedinstvenih koktela. Prezentacije će obuhvatiti i fokus na specifične sastojke kao što su rum, grapa i viski, koji se sve više koriste u koktelima, a biće reči i o tiki i tropskim koktelima.

Poslednjeg dana sajma, u četvrtak, 8. februara, RPM Arena će se pretvoriti u scenu namenjenoj  nacionalnom takmičenju Italijanske asocijacije barmena i pratećih delatnosti (AIBES). Ovaj segment je posvećen mladim kadrovima iz obrazovnih institucija koje se bave ugostiteljstvom. Ti mladi ljudi predstavljaju budućnost umetnosti miksologije i sektora barova.

Naposletku, Solobirra će, kao poseban segment sajma, biti posvećen sektoru pravljenja piva u Italiji i na međunarodnom nivou. Velika novina na sajmu Hospitality 2024 je zajedničko učešće zanatskih pivara iz Bavarske kroz udruženje “Bayerisches Bier IGP”. Jedan od finansijera ovog udruženja je Ministarstvo Bavarske za hranu, poljoprivredu, šumarstvo i turizam.  Ovom segmenu aktivno pomažu i Riva del Garda Fierecongressi i Asocijacija bavarskih pivara.

MŽ CONSULTING & FAIRS
Delegate Office for Alpe-Adria Region & Turkey
Veronafiere – Fiera Milano – Bolognafiere – Pordenone Fiere – IEG
Head Office: Grčarevec 8, 1370 Logatec, Slovenia
Turkey Office: Fenerbahçe Mh. Dalyan Aralığı Sk.
Emek Apt. No:13 D:2 Kadıköy
www.mz-consulting.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -