25.1 C
Belgrade
utorak, maj 7, 2024

Nije pica, a nije ni hleb

Ovaj čuveni specijalitet potiče iz Italije, a s obzirom na to da je veoma ukusan i univerzalan proširio se na sve krajeve sveta. Iako podseća na našu pogaču po obliku, on je mnogo više od toga. Razlikuje najviše po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem, raznim povrćem i zlatnim maslinovim uljem

Fokača je tradicionalni delikates posebno popularan u Italiji, ali takođe i u drugim mediteranskim zemljama. To nije pogača ili hleb, a nije ni pica, već nešto između, i ima brojne regionalne varijacije u sastojcima i metodama pripreme.

Obično se pravi od brašna, vode, kvasca, soli i obavezno sadrži maslinovo ulje. Poznata je po mekoj teksturi i često ima udubljenja ili džepove na površini, koji se stvaraju pritiskom prstiju pre pečenja. Fokača se može začiniti raznim biljem poput ruzmarina, majčine dušice ili origana. Često se nadeva sastojcima poput maslina, luka ili paradajza. Spolja mora da bude hrskava, a unutra vazdušasta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CUKit! – Marina & Nico (@cuk_it)

Ovaj uslovno rečeno „hleb“ je izuzetno svestran, i može se poslužiti kao prilog, uz razne umake ili kao osnova za sendviče. Fokača je omiljena zbog svog ukusne arome i postala je nezaobilazni deo mediteranske kuhinje.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Fokača je apsolutni protagonista na zabavama, na večerama u društvu prijatelja, izletima van grada i piknika u društvu najmilijih. Omiljena je kod odraslih i kod dece. Ukoliko posetite Bari, grad gde je nastao ovaj specijalitet, obavezno probajte tradicionalnu verziju fokače koja je obilno „okupana“ u najkvalitetnijem ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -