15 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Najopušteniji gradovi sveta, Ljubljana na vrhu liste

Najbolji gradovi na svetu, ukoliko vas zanima opušena i mirna atmosfera, se nalaze u Evropi. Prvih deset na listi, da budemo precizniji, žive svojim mirnim životom na Starom kontinentu, a od gradova iz okruženja, tu se nalaze Ljubljana i Dubrovnik

Internet stranica MoneySuperMarket je sprovela istraživanje koje treba da da odgovor koji su to najopušteniji gradovi na svetu. Iako opuštanje pre svega podrazumeva prirodu, postoje i gradska jezgra koja mogu biti prilično mirna mesta za odmor.

MoneySuperMarket je napravio indeks mirnih gradova, i na listi se nalazi 75 gradova koji su rangirani na osnovu kvaliteta vazduha, svetla, buke, saobraćajne gužve, prosečnih sunčani sati, ali i zadovoljstva i srdačnosti lokalnog stanovništva.

Najopušteniji grad na svetu je Rejkjavik. Prestonica Islanda ima ocenu od 85.5 od 100 zahvaljujući kvalitetnom vazduhu, niskom nivu zagađenja, zadovoljnim meštanima i i brojnim zelenim površinama.

Estonski Talin se našao na drugom mestu sa ocenom 82.3 zahvaljujući svojoj mirnoj atmosferi i odličnoj gradskoj infrastrukturi. Na trećem mestu se našao Bergen, grad na zapadnoj obali Norveške, koji već godinama ima najzadovoljnije stanovnike. Među prvih deset se nalaze još i Ljubljana i Dubrovnik, na sedmom odnosno desetom mestu.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Ljubljana je jedan od najmanjih evropskih glavnih gradova, ali ima veliku snagu. Korisnici društvenih mreža navode da je cela Slovenija nepravedno podcenjena, a Ljubljana je tako neverovatna. Grad ima tako kul, jedinstvenu energiju i živost. Ljubljana je slikovit, pristupačan i dovoljno mali grad da se može šetnjom upoznati.

Dubrovnik je šarmantan, kompaktan i grad bez saobraćaja. Turisti mogu istraživati praktično besprekornu srednjovekovnu arhitekturu i masivne kamene zidine grada, jednu od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava na svetu.

Lista deset najopuštenijih gradova na svetu izgleda ovako:

  1. Rejkjavik
  2. Talin
  3. Bergen
  4. Beč
  5. Stokholm
  6. Viljnus
  7. Ljubljana
  8. Minhen
  9. Cirih
  10. Dubrovnik

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -