21.1 C
Belgrade
utorak, april 30, 2024

Jedini grad na svetu sa vodopadom u svom centru

Jajce je jedan od najočuvanijih gradova u Bosni i Hercegovini, i kao grad sa ekstravagantnom prirodom i okolinom koju je lako zavoleti. Posebno je interesantan vodopad koji se nalazi u srcu grada, što ga čini izuzetno atraktivnom destinacijom za letnji siti brejk

Jajce je površinom mali grad, i ima svega 30.000 stanovnika, ali zato u sadržajima ne oskudeva. Ono najbolje što putnicima nudi je svakako njegova priroda. Baš zbog toga ovaj grad i jeste upisan na listu svetske baštine, kao jedinstven i autentičan brend Bosne i Hercegovine.

Grad se nalazi na ušću reke Plive u Vrbas, a u samom centru grada nalazi se predivan vodopad, mesto gde se Pliva sa 20 metara visine uliva u Vrbas. Pored nekoliko vidikovaca, vodopad se najbolje može videti sa uređenog platoa ispod slapa gde su tokom letne sezone organizovani različiti koncerti i druge manifestacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Jedna od njegovih znamenitosti je takođe tvrđava koja se nalazi na vrhu brda, sa koje se pruža predivan pogled na okolinu. Ona je jedna od najbolje očuvanih tvrđava u Bosni i Hercegovini, sa kompleksom katakombi koje se nalaze ispod nje.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Kulturna baština grada je bogata i raznovrsna. Arhitektura odražava njegovu turbulentnu prošlost, sa mešavinom arhitektonskih stilova koji su oblikovali grad kroz vekove. Tradicionalna kuhinja ovog područja takođe je posebno interesantna, sa svojim specifičnim jelima koja su deo lokalne kulture. Najpopularniji specijaliteti su svakako bosanski lonac, ćevapi, begova čorba ili burek.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -