Iako je gotovo nemoguće postići istinsko savršenstvo u bilo kojoj stvari, a još manje u uzgoju goveda, Wagyu je nešto najbliže tome. Ako se još takvo meso pripremi na poseban način, dobija se zaista savršenstvo koje ima cenu, i to baš visoku
Dry age, ili “suvo sazrevanje” mesa, je tradicionalan način pripreme mesa da bi se dobio poseban i jedinstveni ukus. Meso pripremljeno ovom metodom je nežnije, ukusnije, i naravno skuplje, jer ističe sve one osobine mesa koje bi nam inače promakle.
Za proces starenja mesa se koriste specijalne komore sa posebnim temperaturama i vlažnostima vazduha. Tako meso sazreva na najbolji način, dajući najbolji mogući stepen kvaliteta. Što duže sazreva u dry age komorama, to meso postaje intezivnije i ukusnije. Nakon procesa zrenja, meso se može pripremiti na bilo koji način.
Dry aging Wagyu beef involves storing the meat just above freezing temperatures for weeks. This process lets enzymes slowly break down the collagen within muscle fibers and enhance the meat’s tenderness. pic.twitter.com/HS9CKNsskT
— Massimo (@Rainmaker1973) March 6, 2024
Vagi (Wagyu) na japanskom jeziku znači govedo, i to je uopšeni naziv za sva goveda. Međutim, taj izraz se koristi kod specijalnih vrsta crnih goveda koje se se zovu Kuroge Washu. U pitanju je najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim i fajn dajning restoranima. Meso je meko, prošarano masnoćom, i košta oko 500 dolara po kilogramu.
Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.
Međutim, ako spojite dry age tehnologiju i vagi govedinu, dobijate najbolje od mesa. Kilogram takvog mesa, od te vrste govedine, košta oko 6.500 dolara. Na svetu postoji samo nekoliko restorana koji služe ovako pirpemljeno meso, a rezervacije su obavezne.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.