11.5 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Najskuplje meso na svetu

Iako je gotovo nemoguće postići istinsko savršenstvo u bilo kojoj stvari, a još manje u uzgoju goveda, Wagyu je nešto najbliže tome. Ako se još takvo meso pripremi na poseban način, dobija se zaista savršenstvo koje ima cenu, i to baš visoku

Dry age, ili “suvo sazrevanje” mesa, je tradicionalan način pripreme mesa da bi se dobio poseban i jedinstveni ukus. Meso pripremljeno ovom metodom je nežnije, ukusnije, i naravno skuplje, jer ističe sve one osobine mesa koje bi nam inače promakle.

Za proces starenja mesa se koriste specijalne komore sa posebnim temperaturama i vlažnostima vazduha. Tako meso sazreva na najbolji način, dajući najbolji mogući stepen kvaliteta. Što duže sazreva u dry age komorama, to meso postaje intezivnije i ukusnije. Nakon procesa zrenja, meso se može pripremiti na bilo koji način.

Vagi (Wagyu) na japanskom jeziku znači govedo, i to je uopšeni naziv za sva goveda. Međutim, taj izraz se koristi kod specijalnih vrsta crnih goveda koje se se zovu Kuroge Washu. U pitanju je najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim i fajn dajning restoranima. Meso je meko, prošarano masnoćom, i košta oko 500 dolara po kilogramu.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Međutim, ako spojite dry age tehnologiju i vagi govedinu, dobijate najbolje od mesa. Kilogram takvog mesa, od te vrste govedine, košta oko 6.500 dolara. Na svetu postoji samo nekoliko restorana koji služe ovako pirpemljeno meso, a rezervacije su obavezne.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -