17.2 C
Belgrade
utorak, april 30, 2024

Zašto treba posetiti Valensiju?

Titula zelene prestonice Evrope 2024. godine rezervisana je za Valensiju, grad koji turistima uvek nudi više nego mnogo poznatiji Madrid ili Barselona. Gotovo 300 sunčanih dana godišnje sa prosečnom temperaturom od 18 stepeni Celzijusa, vrhunska gastronomska ponuda i neobična arhitektura, samo su neki od razloga zašto treba posetiti ovaj grad

Valensija je glavni grad pokrajine koja nosi isto ime. Po veličini je treći grad u Španiji, odmah nakon Madrida i Barselone. Valensija je grad sa neverovatno bogatom istorijom i kulturom, imajući u vidu da datira još iz drugog veka pre nove ere. Ime „Valentia“ inače znači hrabrost ili snaga. Ovaj grad na najbolji način spaja nespojivo, tu se najprirodnije ukrštaju istorija, tradicija i hedonizam.

Iako je već poznata turistima, Valensija nije toliko posećena kao Madrid ili Barselona. Međutim, arhitektura grada, tipična mediteranska i odsustvo masovnog turizma glavni su razlozi zbog čega treba posetiti Valensiju.

Grad je nabolje upoznati pešice ili biciklom. Postoje brojne staze kroz srce istorijskog centra koje vode pored nekih od najspektakularnijih zgrada u gradu. Osim toga, Valensija ima više od dva miliona kvadratnih metara parkova, vrtova i zelenih površina.

Reka Turija je 1957. poplavila Valensiju i nanela ogromnu štetu gradu. Vlasti su odlučile, pošto to nije bio prvi put, da odobre projekat kojim će se skrenuti tok reke, prilikom čega je Valensija dobila deset kilometara zemlje. Upravo tu su od 1980. do 2005. godine izgrađeni parkovi, muzeji i drugi kulturni sadržaji.

Samo neke od zgrada koje treba videti su zgrada La Lonja de la Seda, srednjovekovna pijaca svile koja je na Uneskovoj listi ili modernistička pijaca Kolon. Ova pijaca je danas mesto okupljanja mladih, sa puno prodavnica fine hrane i modernih kafića. Svakako najveća turistička atrakcija ovoga grada je Grad nauke i umetnosti.

Jedan od najatraktivnijih sadržaja je gradska plaža, dugačka skoro 4 kilometra, u pojedinim delovima je široka 250 metara. Plaža se nalazi na samo nekoliko kilometara udaljenosti od centra grada, pa je i turisti i meštani rado koriste. Uz plažu se nalazi šetalište na kom se nalaze restorani, gde možete uživati u tipičnim morskim specijalitetima i internacionalnoj kuhinji.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ono što je svakako najbolje u Valensiji je duh meštana koji, u kombinaciji sa opuštenom mediteranskom atmosferom, savršeno povezuje novo i staro, tradicionalno i futurističko.

Valensija je poznata takođe i kao odlična destinacija za noćni život. Grad ima puno barova i kafića, noćnih klubova, od kojih je dobar deo smešten uz more. Nakon fine večere, bilo da ste se odlučili za morske plodove ili neverovatnu iberijsku šunku, koja je i zaštitini znak grada i sinonim za gastronomiju i uživanje, možete da se predate čarima noćnog života i hedonizma.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -