18.9 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Stanovnici Venecije protestuju protiv naplate ulaska u grad

Aktivisti u Veneciji su organizovali protest protiv naplate ulaska u grad koja kreće 25. aprila, oni su istakli da žele drugačiju viziju grada koja ne stavlja turizam u prvi plan

Grupa za socijalno stanovanje zauzela je zgradu opštine u utorak ujutro, ističući transparente koji kritikuju turističku naknadu od 5 evra. Stanovnici Venecije su ogorčeni jer naplata ulaska u grad neće rešiti problem masovnog turizma.

Protestanti kažu da žele drugačiju viziju grada u kojoj su stanovnici u prvom planu, a ne turisti. To se pre svega odnosi na jednodnevne izlete na kojim veliki broj turista dolazi svakodnevno, parališući grad i narušavajući komunalni red. Venecijanci traže bolji smeštaj, bolje uslove za život a ne naknadu od 5 evra koja ne rešava ništa.

Žele viziju u čijem središtu nije turizam, već domovi i usluge za građane. Gradsko veće je namenilo skoro 30 miliona evra za popravak i preuređenje oko 500 stanova u istorijskom središtu, na ostrvima i kopnu. Pored toga, protestanti kažu da je navodno oko 2.000 nekretnina trenutno prazno. Sve više njih napušta grad u potrazi za boljim uslovima života.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Gradsko veće je saopštilo da će prihod od naplate ulaska ići za usluge koje pomažu stanovnicima grada, uključujući održavanje, čišćenje i smanjenje životnih troškova. Međutim, kritičari kažu da to neće pomoći u smanjenju masovnog turizma koji je jedan od glavnih uzroka depopulacije Venecije.

Od prošle godine u gradu ima više turističkih kreveta nego stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -