25.8 C
Belgrade
četvrtak, jun 27, 2024

Veštačka inteligencija kao budućnost fajn dajninga

U mračnom restoranu, francuski šef Paul Bocuse najavljuje sledeći specijalitet. Restoran nudi sva fajn dajning jela po kom je Paul Bocuse inače poznat. Tu je prepelica, guščija džigerica, pašteta od pečuraka u finom testu sa raskošnim sosom od tartufa. Međutim, u ovom restoranu nije sve kao što se čini na prvi pogled. Paul Bocuse je pokojni već šest godina, a njegov lik je projektovan na zid restorana…

Krasota je restoran u Dubaiju, i on nema menadžera u klasičnom smislu. Čitava ideja, kao i meni, osmislila je veštačka inteligencija, AI. Meni ima osam jela, a celo multisenzorno iskustvo u restoranu se zove „Imaginary Futures“.

Iskustvo vodi goste kroz različite scenarije o tome kako bi budućnost mogla izgledati. Od podvodnog grada preko svemirske kolonije do postnuklearne apokalipse, svako jelo prati temu okruženja.

Za svaki AI scenario, osnivači Krasote, digitalni umetnik Anton Nenashev, šef Vladimir Mukhin i preduzetnik Boris Zarkov, koriste isključivo AI. Pomoću softvera za 3D kompjutersku grafiku, dozvolili su veštačkoj inteligenciji da smisli 150 različitih koncepata. Inspiraciju su našli u intrigantnoj perspektivi AI (re)kreiranja pojedinaca na temelju sveobuhvatnih podataka o njihovim životima i iskustvima. Ovo je prvi restoran takve vrste na svetu.

Gost je uvek na prvom mestu

Svaki scenario stavlja gosta u centar pažnje. Najuzbudljiviji i najdinamičniji vizualni prikazi su u pauzama između jela, a kada stigne hrana, grafika postaje repetitivna i pasivna. Interaktivni elementi dolaze do izražaja tek kada se tanjiri raščiste, a u slučaju bilo kakve zabune, ljudsko osoblje (obučeno u ekscentrične tematske kostime) pomaže u fokusiranju na pravi medij.

Multisenzorna gastronomska iskustva podrazumevaju saradnju svetlosti, muzike, ukusa i i mirisa hrane u restoranu, kako bi se pojačala iskustva gostiju na maksimum.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Klasične melodije nateraće vas da mislite da je hrana skuplja, a muzika koja odgovara kuhinji na primer, italijanske pesme uz paste ili pice pojačavaju percepciju autentičnosti. Kao primer navode da je isto vino ocenjeno kao “slađe” jer je posluženo uz crveno svetlo. Zeleno svetlo je isto vino učinilo kiselijim, svežijim i floralnijim. Čak i visina tonova može uticati na ukus. Niski tonovi učiniće hranu nešto gorčijom, dok će zvonke, visoke note istaknuti slatkoću.

AI, odnosno veštačka inteligencija, je u poslednjim godinama sve više u upotrebi, i to je realnost. Nova inovativna rešanja AI su do sada pomogala da restorani vode produktivnije, profitabilnije i održivije kuhinje tako što su prepolovili bacanje hrane. Novi primer restorana Krasota samo najavljuje potecijal koji leži u upotrebi novih tehologija, i šta tek možemo da očekujemo u budućnosti…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -