13.8 C
Belgrade
petak, septembar 20, 2024

Bryndzove halušky – Rustikalni šarm slovačke hrane

Nakon lagane vožnje biciklom duž Dunava ili pešačenja kroz guste šume Visokih Tatri, ništa vas ne puni energijom kao bryndzove halušky. Ovaj klasični slovački specijalitet nećete moći da nađete van zemlje, bar ne u osnovnoj formi po kojoj je i najpoznatiji

Bryndzove halušky predstavlja ne samo jedno od najpoznatijih jela u Slovačkoj, već i simbol kulturne baštine ove zemlje. Kroz jednostavne, ali bogate sastojke, poput krompira, ovčijeg sira i slanine, jelo odražava povezanost slovačkog naroda sa prirodom i tradicijom stočarstva. Ovaj specijalitet nema samo gastronomski aspekt, već i širi kulturni kontekst u kom nastaje i opstaje kao simbol identiteta.

Jelo potiče iz ruralnih predela Slovačke, gde je uzgajanje ovaca bila jedna od glavnih poljoprivrednih delatnosti. Ovčiji sir, poznat kao bryndza, proizvod je dugogodišnje tradicije i predstavlja ključni sastojak ovog jela. Njegova proizvodnja ima duboke korene u slovačkom narodu, budući da je stočarstvo vekovima bilo osnova egzistencije mnogih porodica. Bryndza je bogat i kremast sir, sa karakterističnim kiselkastim ukusom koji dodaje jelu jedinstvenu dimenziju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrej Chrček (@andrej_cyr_wheel)

I tradicija i kvalitet

Bryndzove halušky se često smatra nacionalnim jelom Slovačke. Sastoji se od nežnih knedlica od kropira, koje su prelivene kremastim i jakim sirom, na koji se dodaje hrskava pržena slanina. U pitanju je jako i utešno jelo, koje se obično služi sa lokalnom rakijom od šljive, mada i se i pivo odčično slaže sa njim.

Knedlice ili njoke halušky se prave se od sirovog ribanog krompira, brašna i jaja. Gotovo testo se onda kroz „istisne“ kroz ručnu presu sa rupama tako da odmah pada u kipuću vodu. Nakon kuvanja, preliva se jakim slanim i starim ovčijim sirom sa karakterom, koji mu i daje specifičan ukus. Na vrh se onda dodaje ili pržena slanina ili šunka, po želji.

Bryndzove halušky je više od pukog obroka – ono predstavlja vezu između ljudi, zemlje i običaja. U mnogim ruralnim zajednicama, priprema ovog jela bila je društveni događaj, prilikom kojeg su se okupljale porodice i susedi. Danas, iako moderni način života sve više potiskuje tradicionalne običaje, Bryndzove halušky ostaje snažan simbol slovačkog identiteta.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Svake godine u Slovačkoj se održavaju festivali posvećeni bryndzi i haluškama, gde posetioci mogu prisustvovati takmičenjima u kuvanju ovog jela, ali i uživati u narodnim pesmama i plesovima. Ovi događaji predstavljaju priliku da se tradicija prenese na mlađe generacije, dok se takođe slavi slovačka kultura.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -