U Torinu je nedavno objavljena lista The World’s 50 Best Restaurants za 2025. godinu, i donela je jasnu poruku. Svet vrhunske gastronomije više nije fokusiran oko Evrope. Prestižno priznanje za najbolji restoran na svetu ove godine pripalo je peruanskom restoranu Maido, potvrđujući rastući uticaj Latinske Amerike i Azije na globalnu kulinarsku scenu
Lista The World’s 50 Best Restaurants, koja se već dve decenije smatra jednim od najvažnijih orijentira u svetu restoraterstva, sve više odstupa od klasičnog evropskog modela fajn dajning iskustva. Transformacija je postala vidljiva pre nekoliko godina kada je odlučeno da restorani koji su više puta osvajali prvo mesto, poput slavnog restorana Noma iz Kopenhagena, više neće konkurisati za glavnu nagradu. Umesto toga, za njih su kreirane posebne kategorije poput „Ikona svetske gastronomije“, koju je ove godine poneo čuveni italijanski kuvar Masimo Botura.
View this post on Instagram
Lista za 2025. je tako potvrdila da visokogastronomski standardi više ne znače isključivo evropsku preciznost, već se sve češće oslanjaju na autentičnost, lokalne tradicije i inovativne koncepte iz dalekih krajeva sveta. Novi šampioni dolaze iz Perua, Tajlanda, Japana, Meksika i Argentine, dok su evropski restorani ove godine gotovo u potpunosti izostali sa samog vrha.
Evropa – Simbolično
Na listi se više ne nalazi ni restoran Hiša Franko iz Slovenije, kojim upravlja proslavljena kuvarica Ana Roš, iako je taj restoran nosilac tri Mišlenove zvezdice i bio prisutan na listi punih osam godina. Ove godine, nema ni predstavnika iz Hrvatske i Srbije, što se, s obzirom na promene u kriterijumima i geografskom fokusu, i moglo očekivati.
Za razliku od prošle godine, kada su se među prvih pet restorana našla tri iz Evrope (Geranium, Disfrutar i DiverXO), ovog puta Evropa gotovo da nije zastupljena u samom vrhu. Kritičari sve više pažnje posvećuju Dalekom istoku i Latinskoj Americi, a destinacije poput Bangkoka, Tokija i Lime sve češće zauzimaju centralno mesto u gastronomskim vodičima.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Na kraju, ono što lista za 2025. poručuje jeste da se vrhunska gastronomija neprestano menja, i da njena budućnost možda više ne pripada starom kontinentu. U tom duhu, nova imena i koncepti širom sveta postaju standardi nove globalne kuhinje, a epicentar ukusa se polako ali sigurno seli na druge meridijane.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.