27.9 C
Belgrade
ponedeljak, avgust 11, 2025

Klasik nemačke kuhinje koji turisti obožavaju

Kad se pomenu specijaliteti nemačke kuhinje, malo šta izaziva takvu pažnju i oduševljenje turista kao što to čini švajnhaks. To je hrskava i sočna svinjska butkica koja se priprema s posebnom pažnjom i umećem. Ovaj autentični bavarski klasik nije samo lokalni favorit, već je i jedan od najtraženijih gastronomskih užitaka među posetiocima Minhena, Berlina i drugih gradova Nemačke

Hrskava spolja, mekana iznutra

Tajna savršenog delikatesa švajnhaks (Schweinshaxe) krije se u jednostavnosti, ali i u sporoj, pažljivoj pripremi. Svinjska butkica se najpre marinira u kombinaciji začina, soli, bibera, belog luka i često tamnog piva. Nakon toga se peče više sati dok meso ne postane toliko mekano da se odvaja viljuškom, dok kožica spolja dobija zlatnu, neodoljivo hrskavu koricu.

Ovaj kontrast tekstura, hrskavo spolja, sočno i aromatično iznutra, je ono što švajnhaks čini neodoljivim jelom koje se pamti dugo nakon poslednjeg zalogaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Više od obroka – kulturno i turističko iskustvo

Švajnhaks nije samo obrok, to je simbol nemačke gostoljubivosti, uživanja u životu i slavljenja dobrog ukusa. U Bavarskoj se često služi uz kiseli kupus, knedle od krompira (Kartoffelknödel) i veliku kriglu domaćeg piva. Služi se u pivnicama i restoranima koji odišu tradicijom, često uz živu muziku, drvene klupe i veselu atmosferu.

Za turiste, posebno one koji prvi put posete Nemačku, uživanje u švajnhaksu postaje svojevrsni obavezni gastronomski ritual. Nešto poput degustacije pice u Napulju ili sušija u Tokiju.

Švajnhaks putuje – popularnost i van Nemačke

Ovaj specijalitet više nije rezervisan samo za Bavarsku. Restorani širom Evrope i sveta prepoznali su popularnost specijaliteta među turistima i ljubiteljima mesa, pa se sve češće nalazi i u jelovnicima u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, pa čak i u kod nas.

Zanimljivo je da švajnhaks ima svog „rođaka“ i u srpskoj kuhinji. Pečena kolenica/butkica se često priprema u domaćinstvima i kafanama, naročito zimi i za praznike. Iako se razlikuju po načinu pripreme i prilozima, kod nas je to najčešće ren, krompir, kiseli kupus ili turšija, a u Nemačkoj knedle i pivo – duh jela je isti. To je bogat, jak obrok koji okuplja ljude oko stola i slavi tradiciju. Baš kao što je švajnhaks nezaobilazan za turiste u Minhenu, tako je i pečena kolenica omiljeni zalogaj za goste u mnogim srpskim etno restoranima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Bez obzira da li ste ljubitelj mesnih jela, hedonista u potrazi za autentičnim ukusima ili turista koji voli da upoznaje kulturu kroz hranu, švajnhaks je jelo koje ostavlja snažan utisak. Njegova popularnost među putnicima nije slučajna, spoj tradicije, ukusa i ambijenta čini ga pravim gastro užitkom koji se pamti.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -