Na Kvarneru, od Rijeke i Opatije pa sve do Krka, Cresa i Lošinja, marenda nije samo obrok – to je deo načina života. Nastala iz običaja ribara i radnika koji su posle ranog jutarnjeg rada pravili pauzu, kvarnerska marenda i danas spaja tradiciju, lokalne namirnice i druženje za stolom
Dok se u unutrašnjosti češće koristi reč užina, u regionu Kvarner marenda podrazumeva lagan, ali hranljiv obrok između doručka i ručka. Nekada je to bio parče domaćeg hleba s pršutom i čaša vina, dok su danas kvarnerske konobe i restorani ovu tradiciju pretvorili u pravi gastronomski doživljaj.
To je uglavnom kuvano i cenovno prihvatljivo domaće jelo po autentičnom receptu, koje se služi između 10 i 13 časova. I ne, ne spada ni pod doručak ni pod ručak, niti se tu radi samo o hrani. Najvećim delom marenda je stanje duha.
View this post on Instagram
U Rijeci, Opatiji i na kvarnerskim ostrvima marende se nude kao posebna dnevna ponuda. To su jela „na kašiku“ poput maneštre, škembića ili brodeta, ali i jednostavnije varijante: fritaje s divljim šparglama, bruskete, omleti, sendviči ili tanjir domaćih sireva i maslina. Poseban šarm daju kvarnerski škampi i riba s lokalnih pijaca, koje često postaju glavna zvezda jutarnjeg obroka.
Kvarnerska marenda danas ima i turističku vrednost. Sve više posetilaca bira upravo ovakav predah kako bi osetili autentični duh regije. To nije samo hrana, već i trenutak opuštanja: kafa na rivi, tanjir tople maneštre i razgovor s domaćinima.
Kvarner domaćin festivala Taste the Mediterranean 2025, saznajte više.
Zato, ako planirate posetu Rijeci ili kvarnerskim ostrvima, ostavite prostor u rasporedu za marendu. To je najbolji način da doživite spoj tradicije i savremenog ugostiteljstva. I da shvatite zašto Kvarner svoj ritam dana meri – upravo marendom.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.