Svako ko je kročio u Italiju zna da postoje nepisana pravila kojih se morate pridržavati, a sva najvažnija se vrte oko hrane. Jedno od takvih vezano je i za picu, oko koje su Italijani vrlo rezervisani, jer pica predstavlja najboljeg ambasadora te zemlje u svetu. A šta ako je ambasador odlučio da promeni strane i zaigra za drugi tim?
Prema pisanju mnogih medija, ova 2024. godina bi mogla doneti dosta promena u Italiji. Zahvaljujući Đinu Sorbilju, poznatom napuljskom pica majstoru, to će se pre svega videti u italijanskom klasiku, pici. Njegov novi specijalitet je, na zgražavanje javnosti, pica sa ananasom, i on je spreman da svoju kreaciju brani do kraja!
Sorbiljova kreacija pod nazivom Margherita con Ananas košta 7 evra, i nije američka varijanta Havajske pice. U pitanju je pizza bianca, lišena sloja paradajza, filovana sa najmanje tri vrste sira i sa dva puta kuvanim ananasom za karamelizovani osećaj.
#Italy is in an uproar over #pineapplepizza. You can’t make this up. Gino Sorbillo, renowned Naples pizzaiolo (pizza maestro) who has added the dreaded “ananas” to his menu in Via dei Tribunali, best known pizza street in the world. Some #Italians are fed up. Source: CNN pic.twitter.com/DnVBH9OShp
— Patti Pietschmann, Globetrotting Travel Diva (@pattipietsch) January 3, 2024
Margherita con Ananas predstavlja borbu protiv predrasuda vezanih za hranu, izjavio je majstor. Upravo zato je u istorijskom središtu Napulja sa 3.000 godina dugom tradicijom pripremanja hrane on plasirao svoj proizvod.
Priprema ide ovako: ananas se peče u peći, ohladi, zatim se na testo dodaje dimljena provola (lokalni kravlji sir iz Kampanije). Dodaje se i ekstra devičansko maslinovo ulje i sveži bosiljak pre nego što pica ode na pečenje. Nakon izlaska iz peći, dodaju se dve vrste dimljenog sira cacioricotta. U pitanju su koziji sa Sardinije i bivola iz obližnjeg područja Cilento.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Ukusan ili ne, ananas na pici je anatema za većinu Italijana, a njegova pica svetogrđe. Dok se jedni slažu da je to nedopustivo, drugi predlažu da se proba, i da se ne osuđuje na početku. Ostaje da se vidi šta će javno mnjenje reći, ali čini nam se da će tvrdoglavost Italijana i ovog puta pobediti, neće se oni tako lako odreći svog identiteta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.