22.5 C
Belgrade
utorak, septembar 24, 2024

Život po meri usamljenika na 40 metara visine

Stub Katskhi ili Stub života kako ga još nazivaju je prirodna krečnjačka stena u istoimenom selu u Gruziji, okružena rečnom dolinom Katskhure. Ovde se nalazi verovatno najmirnije mesto na svetu, ovde je život našao svoje mesto na steni visokoj 40 metara

Ceo prostor na vrhu ovog Katskhi monolita ima jedva 150 kvadratnih metara, i do vrha se stiže jedino uz pomoć sirove fizičke snage, uz pomoć ruku i nogu, pošto lift ne postoji. Takođe je i sreća veliki faktor koji prati penjanje, a jasno vam je zbog čega.

Stena je visoka oko 40 metara, a na samom vrhu nalaze se ostaci crkve Svetog Maksima Ispovednika, koja datira iz 9. ili 10. veka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Be4Travel (@be4.travel)

Svojim Izgledom podseća na manastire u oblacima, a interesantno je to da su ovde po predanju živeli iskušenici koji bi pre umrli od gladi nego što bi primili hranu od žene, što i nema baš neke veze sa razumom. Kako se veruje, ovo mesto je bilo namenjeno za sve pustinjake koji su tražili mirno mesto za molitve i razmišljanja o suštini postojanja.

Stub života je u poslednjih nekoliko godina postao izuzetno popularna turistička atrakcija, pa postoji i tendencija da vlasti naprave neku platformu koja bi omogućila brijnim turistima da upoznaju usamljenički život na 40 metara visine.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ovi objekti su obnovljeni uz pomoć Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije između 1999. i 2009. godine, a tamo trenutno živi sveštenik Maxim Qavtaradze, koji je napravio neku vrstu stepenica kojima se dvaput nedeljno spušta do tla, dok mu namirnice dostavljaju pomoću kanapa. Njemu su se pridružila još dva monaha u poslednjih par godina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -