U svetu u kom se ulična hrana razvija kao spoj tradicije i savremenih trendova, soparnik se izdvaja kao autentičan primer da stara, jednostavna jela mogu postati moderna gastronomska senzacija. Ova skromna, ali ukusna pita iz dalmatinskog zaleđa, nekada poznata samo u domaćinstvima Poljica, oblasti između Splita i Omiša, danas zauzima važno mesto na hrvatskoj street food sceni
Soparnik je tanka pita punjena blitvom, crnim lukom, peršunom i maslinovim uljem. Testo se razvlači na tanko, puni se nadjevom i potom peče na kamenu ili ploči iznad žara. Nakon pečenja, pita se premazuje maslinovim uljem i posipa sitno seckanim belim lukom, što joj daje dodatni miris i punoću ukusa. Karakterističan način pripreme – ispod sača (peke), pokrivene žarom – daje soparniku jedinstvenu aromu dima i hrskavu teksturu.
View this post on Instagram
Tradicionalno jelo u modernom ruhu
Ono što je nekada bilo posno jelo siromašnih domaćinstava, pripremano uglavnom u vreme posta i velikih praznika, danas je postalo zaštićeno kulturno dobro Hrvatske. Zahvaljujući bogatom ukusu, zdravim sastojcima i jednostavnoj pripremi, soparnik se sve češće pojavljuje na uličnim festivalima hrane, štandovima u turističkim mestima, pa čak i u modernim food truckovima širom zemlje.
Soparnik je idealna ulična hrana jer je lagan, zdrav i zasitan. Ne sadrži meso, pa je pogodan i za vegeterijance, a koristi samo lokalne, sveže i sezonske sastojke, što ga čini održivim izborom. Seče se na komade koji se lako jedu u hodu, a njegov domaći karakter i autentičan ukus sve češće osvajaju i domaće posetioce i strane turiste.
Može se pronaći na mnogim festivalima hrane u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Zadru, kao i tokom letnje sezone u Dalmaciji, naročito u Omišu i okolini, odakle i potiče. Neke pekare i specijalizovani štandovi nude i vakumirane verzije soparnika, koje se kupuju kao gastronomski suvenir ili za poneti.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Soparnik nije samo pita, to je deo dalmatinske kulturne baštine koji danas dobija novi život kroz savremenu interpretaciju ulične hrane. Njegov put od sirotinjske trpeze do uličnog specijaliteta simbol je uspešnog spoja tradicije, identiteta i kulinarske inovacije. U vremenu kada se sve više traže autentični ukusi i lokalna jela, soparnik se prirodno nameće kao pravi predstavnik dalmatinske kuhinje u jednom zalogaju.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.