Pobuđujući osećaj duboke nostalgije, slavni šef Niklas Ekstedt je podigao tradicionalnu švedsku kuhinju na potpuno novi nivo. On priprema hranu na „starinski način“ na otvorenom plamenu, bez struje ili plina
U svom restoranu Ekstedt sa Mišelinovom zvezdicom, smeštenom u centru Stokholma, kuvar Niklas Ekstedt donosi prirodni i živi svet u zatvoren prostor. On se smatra jednim od najboljih kuvara u zemlji, koji jednostavne sastojke pretvara u vrhunski fajn dajning. U tome mu pomaže isključivo vatra, pepelo, čađ i dim. U njegovoj kuhinji nema plina, struje ili bilo kakvih modernih stvari.
Inspiraciju za svoja jela pronalazi na otvorenom prostoru, dok se nalazi u prirodi, kada sakuplja pečurke, bobice ili aromatično divlje začinsko bilje u šumi ili na livadi. Vatra je za njega, kako kaže, istorija čovečanstva, način na koji smo svi kuvali jako dugo. Vatra i dim izazivaju pre svega nostalgiju, pa tek onda začinjavaju čitav proces spremanja hrane.
View this post on Instagram
Ekstedt je 2011. godine odlučio da se povuče iz javnog života, i otišao da živi sa porodicom u drvenoj kolibi u šumi, bez ikakvih modernih pogodnosti. Tada je i došao na ovu ideju, i inspirisan istorijom, tradicijom i pre svega prirodom, vratio se u grad kako bi doneo novu/staru tehniku kuvanja.
Vrativši se u Stokholm, istraživao je drevne švedske recepte i otkrio da su izostavili najbitniji deo. Deo koji se odnosi na to kako zapravo treba kuvati hranu, a tehnike pripremanja nisu zapisane. Pretpostavljalo se da ljudi znaju kako da nalože vatru, kako da od drveta naprave toplotu i pripreme sastojke.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Ekstedt je na kraju naučio kako da primeni ove tehnike na svoj rustikalni, ali prefinjeni jelovnik, i da ostavi svoj lični pečat na nordijsku kuhinju. Sada sve isključivo priprema na otvorenoj vatri, u kaminu, u peći na drva. Tu nastaju specijaliteti poput dimljenog bakalara sa listićima smreke ili Jakobove kapice sa divljim povrćem.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.