0.4 C
Belgrade
ponedeljak, 6 februara, 2023

Najbolji vinski podrum na svetu?

Ronioci su pre dve decenije iz dubina Baltičkog mora izvukli boce vina sa švedskog broda potopljenog još u vreme Prvog svetskog rata u gotovo netaknutom stanju. Nakon dužeg ispitivanja, stručnjaci su došli do zaključka da ne postoji bolji ambijent za čuvanje vina od morskih dubina

Švedski jedrenjak „Jončopiga“ je potopljen od strane nemačke podmornice 1916. godine, a sa njim je između ostalog potopljen i dragocen teret, više hiljada flaša šampanjca „Edsik“ („Heidsieck“) iz 1907. godine.

Boce su na dnu mora odležale skoro 80 godina, zaštićene konstantnim temperaturama i pritiskom. Nakon ispitivanja, stručnjaci su zaključili da je to vino potpuno drugačije od svih ostalih vina, što je pokrenulo pitanje budućeg čuvanja i odležavanja.

Zbog odsustva svetlosti, i stalne temperature, vina koja odleže u dubini imaju sofisticiraniji ukus i drugačiju boju. Međutim, postavlja se drugo pitanje, ovakva vina jesu kvalitetnija, ali zahtevaju daleko veću logističku podršku, što povećava troškove i održavanja i cene vina.

Broj podvodnih vinarija se uvećava, i svaka primenjuje različite tehnologije čuvanja vina. Pojedini vinari svoja vina potapaju u zapečaćenim amforama, kakav je slučaj u Hrvatskoj, dok drugi koriste burad ili koriste metalne kaveze napravljene po meri u koje se pakuju boce obavijene algama.

Ostaje da se vidi u kojoj će meri ovakav trend biti prihvaćen, posebno što neke zemlje koje tradicionalno proizvode vina, kao što je Srbija, nemaju more u kom mogu da obezbede čuvanje vina. Jedno je sigurno, vrhunski kvalitet vina je poslednjim decenijama postao prioritet.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -