28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Koliko košta letovanje ove godine?

Svet se još uvek nije oporavio od loših posledica pandemije, a već se našao u novim problemima. Kriza u Ukrajini je dodatno pogoršala situaciju kada je turizam u pitanju globalno, pa se već sada mogu osetiti posledice

Kriza u Ukrajini je pre svega uticala na povećanje cena energenata. Cene avio-goriva duplirane su u odnosu na januar i februar ove godine, zbog čega turističke agancije uvode doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima. Kako ističu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA, dodatne troškove će imati čak i putnici koji su sve već unapred platili. Koliko košta letovanje ove godine?

Iako se cene čarter letova dogovaraju početkom svake godine i formiraju se u odnosu na cene avio-goriva, to nije bio slučaj i ovog puta.

Koliko košta letovanje ove godine?

Zbog porasta cene goriva od 100% u odnosu na početak godine, navodi Seničić, doplate za određene destinacije su već poznate. Uz već istaknute cene aranžmana, putnici će imati određene doplate. Doplate za Grčku su u proseku 30 evra po osobi, za Tursku, Španiju i Italiju je doplata oko 40 evra, a za Egipat kreće od 50 evra. Što se tiče nacionalnog prevoznika, postignut je dogovor da će bar mesec dana pre leta biti poznato koliko će se prevoz doplaćivati.

Da putujete bezbrižni, Triglav osiguranje, saznajte više.

Prevoz autobusom, navodi dalje Seničić, poskupeće za 10 do 15 evra u odnosu na prošlogodišnje cene. Prosečna cena karte za Grčku umesto 50 ili 55 evra će koštati sad od 60 do 65 evra.

Smeštaj nije poskupeo drastično. Cene u paratmanima su veće u proseku za 5%, dok je boravak u hotelima poskupeo za 10 ili 20%. Osim toga, treba očekivati i skuplje cene i u vanpansionskoj potrošnji zbog globalne inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -