6.7 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Bozcaada, najlepša tajna Turske

Turska je zemlja u kojoj imate apsolutno sve. Cela je prožeta lepom prirodom, bogatom istorijom i prijatnim ljudima. Iako su putnici dobro upoznali ovu zemlju, i otkrili gotovo sve njene tajne, postoje i neka mesta koja Turska čuva za sebe. Takav slučaj je i sa ostrvom Bozcaada

Bozcaada je svakako najlepša tajna Turske. Ovo ostrvo je bilo poznato u davnim vremenima kao Tenedos, zauzima površinu od svega tridesetak kilometara kvadratnih, i na njemu živi manje od 3000 ljudi. Iako je u suštini lako dostupno, ostrvo Bozcaada je ostalo relativno nepoznato čak i mnogim stanovnicima Turske.

Bozcaada se nalazi na oko 350 kilometara udaljenosti od Istanbula, i predstavlja sve ono što prestonica nije. To je pre svega mirno, pastoralno mesto skrivenih plaža. Tu se nalaze bele kuće na kaldrmi po kojoj starci igraju tavle. Mirisnim poljima lavande šetaju konji i krave, a život teče tromo i lenjo.

Cela Bozcaada je prirodno i istorijsko područje očuvanja i zaštite. Na ostrvu do danas nisu sprovedene nikakve arheološke ekspedicije. Ostrvo ima bogatu istoriju koja nosi tragove svih onih različitih civilizacija koje su kročile na njega. Stanovništvo se danas bavi pretežno vinogradarstvom, vinarstvom, ribarstvom i sve češće turizmom.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Na ostrvu postoje uređene peščane plaže, ali glavne su one divlje, skrivene i tajnovite. Turistima se preporučuju brojne lokalne kafane koje nude tradicionalne specijalitete, počevši od ribljih specijaliteta do ovčetine ili baklava.

Do ostrva se stiže trajektom, a oni mogu primiti i automobile. Putovanje u proseku traje pola sata. Iako leti trajekti saoraćaju 7 ili 8 puta dnevno, zimi to bude svega na 3 puta na dan. Kao kuriozitet treba navesti da je ostrvo nekad bilo grčko, sve do 1923. godine kada je ušlo u sastav Republike Turske.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -