13.7 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Odlična turistička sezona u Hrvatskoj

Turistička industrija u Hrvatskoj se u potpunosti oporavila od loših posledica pandemije. Iako je aktuelna kriza u Ukrajini uticala na ovu granu privrede, ostvareni turistički rezulati se bliže rekordnoj 2019. godini, poslednjoj dobroj za turizam

Zabeležena je još jedna odlična turistička sezona u Hrvatskoj. Ova zemlja je od početka godine ostvarila 95% turističkih noćenja u odnosu na 2019. godinu. Međutim, rezultati iz jula meseca pokazuju da je ostvareno čak 97% noćenja u odnosu na jul 2019. godine.

U Hrvatskoj trenutno ima oko oko 890.000 turista. Pored domaćih, najviše turista ima iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke i Velike Britanije. Od početka godine, strani turisti su ostvarili 21.4 miliona noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3.3 miliona noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u kolektivnim smeštajima, u hotelima, nakon čega slede privatni smeštajni kapaciteti, apartmani i kampovi.

Najviše turističkih noćenja je ostvareno u Istarskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, saopšteno je iz HTZ. Odlična turistička sezona u Hrvatskoj samo potvrđuje da je ova zemlja zaista jedna od najpopularnijih destinacija za letnji odmor u Evropi.

O Hrvatskoj su pisali i poznati svetski magazini i portali. Američki magazin Conde Nast Traveler je na osnovu glasova svojih čitalaca objavio listu najboljih turističkih destinacija na svetu. Hrvatska se našla među 20 najpopularnijih zemalja sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -