11.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Turizam ozbiljno ugrožava Veneciju

Sve više stanovnika nekada moćne pomorske republike napušta svoje domove zbog problema koji se konstantno nagomilavaju. Oni čine život u Veneciji apsolutno nemogućim, i uglavnom se odnose na turizam. Venecija je izgubila više od 120.000 stanovnika od pedesetih godina prošlog veka, najviše zbog masovnog turizma

Turizam ozbiljno ugrožava Veneciju zbog sve većih problema, od kojih je glavni masovni turizam. Stanovništvo ovog grada sve češće napušta svoje domove, jer se u gradu svakog dana nalazi nekoliko puta više turista nego što ima stanovnika. Život je nemoguć, komunalne službe su paralisane, a sam grad je okupiran od strane turista koji trče sa telefonima i mapama, i prave selfije.

Stanovnici koji su ostali u istorijskom centru Venecije strahuju da će i sami postati relikvije i artefakti u muzeju na otvorenom. Ukoliko se populacija starosedelaca spusti ispod 50.000 stanovnika, to će u velikoj meri ugroziti opstanak grada.

Udruženje građana “Venesija” (Venessia) već godinama vodi kampanju da se sačuva istorijsko nasleđe Venecije. Prema njihovim podacima, u gradu trenutno ima 50.011 stanovnika, i taj broj konstanto pada.

Iz tog udruženja saopšteno je da su oni koji su ostali ugušeni ekonomskom mašinom koja je fokusirana na turizam. Zbog toga su troškovi života u gradu izuzetno visoki i nema pristupačnih cena nekretnina. Sve uslužne delatnosti su se prebacile na prodaju suvenira, hrane ili pića turistima.

Italija nudi plaćen odmor turistima, saznajte više.

Osim toga, ukoliko nestane autohtonog stanovištva, Venecija će izgubiti svoj identitet i postaće samo alatka za generisanje profita u turističkoj industriji. Turizam je mač sa dve oštrice, zarađujete novac, a istovremeno izbacujete sve aktivnosti potrebne stanovnicima i oduzimate im prostor, saopteno je iz udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -