20.8 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Šljivovica uvrštena na Uneskovu listu

Odluku o upisu šljivovice na Uneskovu listu je doneo Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na 17. zasedanju koje se održava u Maroku

Šljivovica je uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Od sada je zaštićen ne samo proizvod, već i celokupan proces pečenja rakije od šljiva i prateća tradicija.

“Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj i običajnoj praksi na UNESCO Reprezentativnu listu, značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji „živog nasleđa“ Srbije” naveli su u Ministarstvu kulture Srbije.

Iz ministarstva su istakli da ova nominacija objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja.

Najpoznatiji i najnepristojniji restoran na svetu, saznajte više.

Usvojena 2003. godine, Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine promoviše očuvanje znanja koja su značajna za očuvanje tradicionalnih zanata. Ministarstvo kulture je nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -