12.9 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Otvoreno za posete arheološko nalazište Medijana

U Nišu je otvoreno arheološko nalazište Medijana, nakon što je deset godina bilo zatvoreno zbog različitih radova. Radovi su podrazumevali nova iskopavanja, konzervacije i izgradnje pristupnih staza kako bi bilo potpuno spremno za posete

Arheološko nalazište Medijana je ranije bilo otvoreno za posete od aprila do oktobra, dok će od sada biti dostupno tokom cele godine. U pitanju je prvi arheološki lokalitet u Srbiji sa skoro 1.000 kvadratnih metara mozaika starih 1.700 godina.

Arheološko nalazište Medijana sa ostacima luksuznog imanja rimskog imperatora Konstantina Velikog iz četvrtog veka nove ere je nakon deset godina pauze ponovo otvoreno za javnost. Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su u proteklih deset godina na ovom projektu radili stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Gradskog zavoda, arhitekte i arheolozi, navodi eKapija.

Nalazište čine vila Konstantina Velikog, kompleks termi sa podnim grejanjem, freske i bogati očuvani mozaici. Pored toga, tu su i drugi objekti  koji se nalaze na površini od četiri i po hektara.

Eastern Express – Doživite zimsku bajku u Turskoj.

Antičko naselje se nalazi na 5 kilometara udaljenosti od Niša, a arheološka istraživanja su utvrdila postojanje dvadesetak objekata na ovom lokalitetu. Ovo nalazište je među najznačajnijim arheološkim parkovima u Srbiji. Iskopavanja su pokazala da je život u Medijani bio aktivan od 337. do 361. godine.

Radno vreme Medijane u ovom periodu je od 10.00 do 15.00 časova, a ulaz je besplatan do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -