15 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Lago di Rešia, crkveni toranj usred jezera

Italija, naročito kontinentalni delovi koji se graniče sa Švajcarskom i Austrijom, bez dileme pružaju neverovatan doživljaj koji svako putovanje pretvara u nezaboravno iskustvo. Jedan od takvih delova ove divne zemlje jeste i dolina Venosta

Simbol doline Venosta je prilično fascinantan, i podeća na bajku. U pitanju je crkveni toranj koji se nalazi usred jezera, koji izranja iz čistih voda Lago di Rešia jezera.

Lago di Rešia (Lago di Resia) je veštačko jezero koje se nalazi u regiji Južnog Tirola, smešteno u dolini Venosta na granici sa Švajcrskom i Austrijom. Ovo jezero nudi sadržaje u svim godišnjim dobima, i nudi uvek različit pejzaž na nadmorskoj visini od 1.500 metara.

Jezero se prostire na oko 6.6 kilometara kvadratnih, i ono što Lago di Rešiu izdvaja od ostalih veštačkih jezera jeste nesvakidašnji toranj koji izvire iznad same površine vode. Crkva Sveta Katarina i toranj datiraju iz 1357. godine, i potpoljeni su prilikom izgradnje brane početkom pedesetih godina prošlog veka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marika A. (@frecklesgram87)

Jezero je nastalo 1950. godine, kada je teren poplavljen zbog izgradnje brane. Tom prilikom su takođe potopljena i dva susedna sela Kuron Venosta i Rešia, kada su potopljene sve zgrade i kuće. Novo naselje je izgrađeno je na višem delu zemlje iznad jezera i danas u njemu živi oko 2.000 stanovnika.

Area Sakra, grad mačaka.

Lago di Rešia i dolina Venosta su posebno atraktivni tokom zimskog perioda dok je jezero prekriveno ledom. Tada posetioci mogu da prepešače preko jezera do samog tornja crkve. Prema legendi, zimi se zbog jakih vetrova čuju zvona sa tornja, što meštani tumače kao najavu smrti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -