22.8 C
Belgrade
ponedeljak, jul 22, 2024

Lineburg, srednjovekovni šarm i boemski nemački duh

Bez obzira da li tražite avanturu ili želite opuštajući odmor koji vam može obezbediti uživanje u raznim aktivnostima na otvorenom, ovaj grad to sve ima, i još više od toga. On nudi najbolje od oba sveta, modernog i tradicionalnog, i to radi na najbolji način

Lineburg (Lüneburg) je grad u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija, i nalazi se oko 50 kilometara jugoistočno od Hamburga. Istorijski trgovački grad, član nekadašnjeg Hanzeatskog saveza je izgrađen na soli, idilično smestivši se nedaleko od reke Labe koja je i definisala njegovu sudbinu. U njemu na divan način koegzistira srednjovekovni šarm i boemski nemački duh.

U gradu živi oko 80.000 stanovnika, kad ima turista taj broj na dnevnom nivou prelazi čak i 100.000. Hanzeatski savez je u drevnim vremenima bio moćna trgovačka sila, pa se i danas u gradu vidi koliko su njihovi stanovnici bili nakada bogati i moćni.

Ovaj grad ima istoriju staru preko 1.000 godina i bez sumnje je jedan od najlepših gradova u severnoj Nemačkoj. Preživeo je Drugi svetski rat i ostao je gotovo netaknut, zadržavajući svoj šarmantni srednjovekovni karakter.

So i muzej na otvorenom

Kuda god da odu, turisti mogu da osete bogatu istoriju Lineburga, koja se svojom proizvodnjom soli popela na jedno od najvažnijih mesta u zemlji. Bogatstvo i slavu je stekao upravo eksploatacijom soli, pa je jedna od najvećih atrakcija Muzej soli.

U drugoj polovini dvadesetog veka uložen je značajan trud da se obnove i zaštite stara zdanja i fasade. Danas zbog toga veći deo Lineburga zaista izgleda kao muzej na otvorenom. Od ostalih interesantnih sadržaja treba izdvojiti gradsku kuću Rathaus sa fontanom Lunabrunnen, staru apoteku iz 16. veka, oružarnicu Glockenhaus, kao i ostale zgrade u staroj gradskoj luci, kojom gospodari čuveni srednjovekovni drveni kran.

Area Sakra, grad mačaka.

Nekadašnji rudnik soli, brdo Kalkberg, danas je prirodni rezervat, i na njemu se nalazi odličan vidikovac i savršeno mesto za boravak u prirodi. Gradske vlasti su sa posebnom pažnjom „neutralisale“ ljudsko delovanje na okolinu, pa je iskustvo boravka u prirodi zaista autentično.

Lineburg je takođe i univerzitetski grad sa mladalačkim duhom, gde je uživanje u šopingu posebna stvar. Glavni trgovinski i modni lanci su smešteni u starim šarmantim zdanjima, pa je zadovoljstvo dvostruko. Ovde se spajaju i trgovina i čas istorije u zajedničku avanturu.

Do Linberga se brzo i lako stiže, i postoje brojni organizovani izleti i turističke ture. Ukoliko se nađete u Hamburgu, prava šteta bi bila da ga ne posetite, grad je idealan za jednodnevni izlet.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -