12.6 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Najbolje destinacije za održivi turizam

Euromonitor je objavio listu najuspešnijih zemalja kad je održivi turizam u pitanju. Na samom vrhu su zemlje Skandinavije, a među najboljima se nalaze i dve zemlje iz našeg okruženja

Kako bi napravio listu od 99 turistički održivih zemalja sveta Euromonitor je uzeo u obzir razne aspekte, uključujući mogućnosti ekološki prihvatljivog prevoza i smeštaja u zemlji, kao i socijalnu i ekološku održivost. Koje su to najbolje destinacije za održivi turizam?

Euromonitor Sustainable Travel Index ima za cilj da pre svega pomogne kako bi destinacije i putničke kompanije što pre prešle otporniji oblik turizma, koji uzima u obzir pozitivne i negativne uticaje, računajući i ekološka, društvena i ekonomska pitanja. Indeks omogućava zemljama da procene svoju izvedbu u ključnim koracima ka održivosti kako bi prešle sa „reči na dela“.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Na prvom mestu se nalazi Švedska, kao država koja se između ostalog zalaže i za potpuno ukidanje letova avionom, zatim slede Finska i Austrija kao druga i treća zemlja. Među najboljim u Evropi se nalaze i Slovenija kao deseta i Hrvatska kao trinaesta zemlja.

Deset najboljih zemalja na listi održivog turizma:

  1. Švedska
  2. Finska
  3. Austrija
  4. Estonija
  5. Norveška
  6. Slovačka
  7. Island
  8. Litvanija
  9. Francuska
  10. Slovenija

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -