20.7 C
Belgrade
utorak, maj 21, 2024

Alchemist – transfuzija i ugostiteljstvo

Šef ovog čuvenog restorana navodi da je njegova misija menjanje sveta preko gastronomije, što donekle i opravdava taj radikalni pristup ugostiteljstvu. Međutim, koliko god da taj pristup bude nekonvencionalan, u nekim trenucima pomalo i jeziv, uvek se traži “karta više”

Restoran Alchemist u Kopenhagenu ima jednu pomalo bizarnu ideju. Oni podstiču svoje goste da daju krv, nudeći im nesvakidašnje fajn dajning iskustvo. Transfuzija i ugostiteljstvo su izgleda kompatibilni, i idu zajedno.

Ovaj trenutno najkreativniji restoran na svetu želi da pokrene svoje goste da razmišljaju o planeti, životinjama, biljkama i ljudima. Šef Munk preko filozofsko-gurmaskog “pripovedanja” podstiče goste da budu empatični, osvešteni i proaktivniji. Upravo zbog toga je i osmišljeno posebno gastronomsko iskustvo, putovanje koje traje od tri do pet sati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

Iskustvo se sastoji iz nekoliko faza. Prva se odigrava odmah nakon ulaska, restoran se nalazi u skladištu koje je Dansko kraljevsko pozorište sagradilo kao magacin za svoje kulise i rekvizite. Gosti ulaze u grupama i tokom večere prolaze kroz pet različitih prostora restorana. Svaka prostorija nudi jedinstveno čulno iskustvo, uključujući i vizualizacije koje se prikazuju na plafonu dok gosti jedu.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

U luksuznom salonu, gde se poslužuju prvi zalogaji, pogled vodi ka mešavini kuhinje i laboratorije. Nakon toga, gurmanska avantura se nastavlja u kupolastom prostoru gde na plafonu možete videti “ples” plastičnih kesa koje se kreću kao meduze u okeanu. Ovde se degustira začinsko bilje,  neverovatna grudva snega koja ima ukus paradajza, sirov morski jež pomešan sa nežnom guščijom džigericom. Za piće se služi bioluminiscentni ekstrakt iz meduza.

Transfuzija i ugostiteljstvo

Ovakvo holističko iskustvo košta 620 evra po osobi, a na rezervacije se čeka najmanje tri meseca. Šef Rasmus Munk želi da promeni način na koji razmišljamo o hrani. Radi se o menjanju sveta kroz gastronomiju, Munk želi da koristi gastronomiju kao platformu. U njegovom meniju ima zaista puno neuobičajenih specijaliteta, kao i eksponata u restoranu koji pričaju svoje priče.

Na meniju Alchemist restorana jedan takav specijalitet je Glad. U pitanju su tanka srebrna rebarca obložena su zečjim mesom. Služi se i sladoled u obliku kapi krvi s QR kodom koji podseća na moralnu obavezu davanja krvi. Pored toga, tu je i pileća noga zaglavljena u kavezu, koja gostima pokazuje brutalnost prema životinjama. Tokom večere sa na plafonu se prikazuje video sa zvučnim efektima zveckanja metalnih kaveza.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -