15.4 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Elba, manje poznata Toskana

Toskana nije samo kontinentalni deo Italije koji treba posetiti, mediteranska klima i razuđena obala pozivaju turiste na istraživanje i tog dela regiona. Jedan od takvih sadržaja, manje poznatih turistima, je i ostrvo Elba. Iako danas nije u glavnom fokusu putnika, treba ga posetiti, njegova bogata istorija pripoveda priče koje uključuju i najpoznatije ličnosti iz prošlosti

Elba je najveće ostrvo u delu Italije koji pripada regionu Toskana. Prostire se na 223 kvadratnih kilometara i nalazi se u Tirenskom moru. To je treće najveće ostrvo u Italiji nakon Sicilije i Sardinije. I danas je najpoznatije kao mesto na koje je Napoleon prognan 1814. godine, iako je na njemu proveo jedva 300 dana.

Najlakši način da dođete do Elbe je trajektom iz Piombina do Portoferajoa, koji je ujedno i glavna luka i najveći grad na ostrvu koji pruža razne mogućnosti za odličan i sadržajan odmor.

Elba je posebno popularna zbog svoje blage mediteranske klime i predivnih plaža. Sve su okružene neverovatno plavim morem, posebno su popularne u letnim mesecima, iako pružaju bezbroj mogućnosti za odmor tokom cele godine. Neke od najpoznatijih plaža su Skaljieri, Forno, Bagnjaja, Otone, Kapo Bjanco, Le Viste i Sekscione.

Prema legendi, grad Portoferajo su osnovali Argonauti. Ovi heroji iz grčke mitologije su tu navodno našli mesto na kom su usidrili svoj moćni brod Argo. Ovo područje naseljavali su i Etrurci i stari Rimljani. Grad je u zvanično osnovao vojvoda od Firence Kosimo I Veliki 1548. godine. Kroz istoriju su se menjali njegovi vlasnici, a svoje današnje ime je dobio u 19. veku. Grad je tada postao glavna izvozna luka za rudu gvožđa iz Rio Marine.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Ostrvo je sjajno za jednodnevne izlete, a na njemu se može uživati u brojnim sadržajima koji odgovaraju svim godišnjim dobima. Interesantno je navesti da čak ni Napoleon, koji je bio prognan na Elbu, nije hteo do poslednjeg dana da napusti ostrvo.

Kad zaista upoznate Toskanu, naučite da ona poseduje skrivene bisere koji Italijani skoro ljubomorno čuvaju samo za sebe. Oni rado pripovedaju o njima, i podeliće skoro sve sa turistima i gostima. Međutim, deo priča o Toskani će uvek zadržati za sebe. Jedna od takvih priča je i Elba, ostrvo sa posebnim stilom života koji se nije promenio već decenijama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -