12.2 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Islandske ledene pećine koje iščezavaju

Ovaj neverovatan prirodni fenomen je prosto naterao turiste da ga sve češće posećuju, kako bi uživali u njegovoj vanzemaljskoj lepoti. Međutim, ovo plavo čudo prirode se topi iz dana u dan sve više i nestaje praktično pred našim očima

Islandske ledene pećine su jedan potpuno neobičan i neverovatan prirodni fenomen. Ove šupljine u zidovima glečera nastaju kad kiša i otopljena voda otiče sa lednika probijajući svoj put, prilikom čega nastaju najneobičniji oblici. U letnjim mesecima, kada se glečer povuče, ovaj zamrznuti krajolik se menja i nove pećine i šupljine se pojavljuju tokom zime.

Prizori koji tada nastaju su izuzetno atraktivni i fotogenični, pa turisti u organizovanim grupama kreću u obilazak i istraživanje unutrašnjosti glečera. Jedan od najpoznatijih glečera je Breidamerkurjokull u Nacionalnom parku Vatnajökull, oko 380 kilometara istočno od Rejkjavika. On se prostire na oko 17 kvadratnih kilometara, i prekriva veliku i duboku dolinu koja se spušta do oko 300 metara ispod nivoa mora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 9GAG: Go Fun The World (@9gag)

Međutim, na veliku žalost, nestalo je dosta njegove površine u poslednjih 50 godina. Klimatske promene tope glečere na Islandu brže nego što se mogu oporaviti, ugrožavajući njihovo postojanje. Naučnici se boje, ukoliko se nastavi ovakav trend, da njih za 150 godina neće biti uopšte.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Organizovane turističke ture obilaska i glečera i pećina pre svega za cilj imaju podizanje svesti o klimatskim promenama. Danas su sve popularniji, postoje grupe od čak 300 do 400 turista koji ih u organizovanim turama posećuju. Pećine se mogu obilaziti u periodu od novembra do marta, dok je vreme još uvek hladno.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -