29.8 C
Belgrade
nedelja, jul 14, 2024

Najbolji gradovi za život sa decom

Kvalitet života jedne porodice sa decom zavisi od velikog broja faktora, i svi su međusobno povezani. Upravo zbog toga, Ujedinjene nacije su pokušale da daju odgovor gde se nalaze najbolja mesta za podizanje dece 

Međunarodni fond za decu Ujedinjenih nacija, Unicef, je pokušao da napravi listu koji su to najbolji gradovi za život sa decom. Ovaj fond se najviše brine o kvalitetu životnog standarda mlađe populacije, pa je njihova analiza uključivala sve faktore koji mogu uticati na to.

Život sa decom ne podrazumeva samo ekonomsku stabilnost, te treba uzeti u obzir više faktora od recimo prosečnog prihoda porodice. Posebno je bitno zdravlje i sreća dece kao i kvalitet obrazovanja i bezbednost, navodi BBC. Unicef je izdvojio pet gradova, od Azije do Evrope. Koji su to najbolji gradovi za život sa decom?

Japan

U Unicefovoj analizi Japan se nalazi na prvom mestu, posebno zbog opšte dobrog zdravlja mališana. Pored toga, njega od ostalih odvaja velik broj urbanih zelenih površina i bezbednost u saobraćaju. Japan takođe ima najnižu stopu gojaznosti dece, nisku stopu smrtnosti i izuzetno nizak nivo zagađenja vode ili vazduha.

Estonija

Iako Estonija nije na vrhu Unicefove liste, ima visoku ocenu za niz važnih aspekata. Deca su izložena manjem zagađenju vazduha, u zemlji ima više urbanih zelenih površina od mnogih drugih zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Australiju i Veliku Britaniju. Estonija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u Evropi, deca imaju bolje matematičke, prirodne i pismene veštine od bilo koje druge zemlje van Azije.

Španija

Španija je visoko rangirana takođe zbog dobre politike oko zagađenja vazduha i okoline. Međutim, iako je loše ocenjena u smislu socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga, prema Unicefu, deca u Španiji imaju izrazito visoku opštu dobrobit. U Španiji su deca dobrodošla svugde, društveno je prihvatljivo voditi dete u restorane, barove i ostala mesta za odrasle. Sasvim je normalno videti porodicu sa malim detetom kako šeta ulicama u recimo ponoć.

Holandija

Na vrhu Unicefove liste nalazi se i Holandija, koja posebno dobro stoji u pogledu mentalnog zdravlja dece i praktičnih veština. Socijalne i zdravstvene službe su jako dobro organizovane i pružaju dosta podrške roditeljima i deci. O tome govori i činjenica da Holanđani imaju najviše slobodnih dana u godini, kao i najduže trudničko i porodiljsko odsustvo. Sve to je dostupno građanima koji redovno i legalno žive i rade u zemlji.

Najgostoljubivije mesto sveta, saznajte više.

Finska

Finska je petom mestu u najnovijem Unicefovom izveštaju, i ima posebno visoke rezultate u dve kategorije. Obe se tiču opšteg benefita deteta, a posebno je bitan onaj deo kako svet utiče na dete. To je jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u svetu u pogledu dečje pismenosti i matematičkih veština. Osim toga, Finska je poznata po odličnoj zdravstvenoj zaštiti dece i omladine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -