3.8 C
Belgrade
subota, 9 decembra, 2023

Koji gradovi uvode turističke takse u 2023. godini?

U cilju sprečavanja masovnog turizma, sve više gradova je primorano da primenjuje različite modele koji bi obezbedili bar minimalno funkcionisanje komunalnih službi. Sve češće je to uvođenje taksi ili ulaznica koje će turisti morati da rezervišu unapred. Pored toga, oni će morati i da plate svoj ulazak u gradove u zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da ostanu. Venecija je bila prvi grad koji se ozbiljno pozabavio ovim pitanjem, a taj primer slede i Amsterdam i ostale evropske destinacije

Turističke takse ili naplata ulaznica za ulazak u gradove nisu novost. O tome se javno priča već nekoliko godina, i takve mere su već dosta dugo odlagane. Koji gradovi uvode turističke takse u 2023. godini?

Nove turističke takse tokom 2023. godine uvode Venecija, Valensija i Barselona. Brojne turističke organizacije upozoravaju da su to izuzetno nepopularne mere koje mogu ugroziti turitičku industriju, međutim, to je izgleda jedini način. Za sada će to takse iznositi 7 evra po osobi, a tamo gde već postoje, takse će biti dodatno povećane, navodi BizPortal.

Naplata ulaznica i prethodna rezervacija ima za cilj ograničavanje broja turista u istorijskim centrima. Pored toga, cilj ove akcije je podsticanje posetilaca da posećuju gradove u periodu kada turista ima manje. U tim periodima godine će i cene taksi ili rezervacija biti manje.

Ošljak- porodična oaza na Jadranu, saznajte više.

Upravo zbog toga, turistima koji dolaze na jednodnevne izlete biće ponuđene i zamene za rezervacije. Takav slučaj je već aktuelan u Veneciji. Turisti će moći da ih zamene ili dobiju popust za ulaznice u muzeje.

Da takse nisu novost govori i podatak da gradovi širom Evrope već imaju noćnu taksu za posetioce. Gradovi koji naplaćuju takvu taksu su Prag, Berlin, Hamburg, Budimpešta i Amsterdam.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -