1.8 C
Belgrade
petak, 8 decembra, 2023

Kakvo nas vreme očekuje ove godine?

Ekstremni vremenski uslovi menjaju lice najpopularnijih evropskih destinacija za odmor. Prošlog leta, suša i toplotni talasi doveli su do isušenih jezera, racionalizacije vode i smrtonosnih lavina. Kako da planirate svoj odmor u ekstremnim vremenskim uslovima?

Nakon toplog leta, zima je donela malo predaha. Međutim, i zima je podjednako neprijatno iznenadila sve, zabeležen je istorijski minimum kiša, reke i kanali su presušili, a planine su ostale bez snega. Ako je zima bila takva, kakvo nas tek vreme očekuje ove godine?

Za turističke radnike i za kompletnu turističku industriju to je bilo ništa manje nego razorno. To je takođe putnicima dalo alarmantan uvid u ono šta sprema, šta očekuje našu planetu koja se sve više zagreva. Očekuje se da će 2023. godina biti još toplija.

Kako je topla zima u Evropi uticala na turizam?

Evropska skijališta su mahom ostala zatvorena. Od Francuske do Švajcarske, destinacije koje nude sadržaje vezane za sneg bile su prisiljene da zatvore svoja vrata jer su njihove planine bile bez snega.

Francuska je 2022. godinu završila sa najvišim zabeleženim temperaturama u poslednjih 25 godina. Uz rekordno visoke temperature novu godinu su dočekale i Češka, Danska, Nemačka, Letonija, Litvanija, Poljska, Holandija, Španija i Švajcarska.

Destinacije poznate po zimskim sportovima se prilagođavaju kako bi zadržale broj gostiju. Uz klimatske promene koje će gotovo eliminisati skijanje uvedene su nove aktivnosti kao što su staze za sanjkanje, zimski brdski biciklizam, speleologija i jahanje konja. Toplo vreme koje se nastavlja u 2023. u nekim slučajevima je pokrenulo i vansezonski turizam.

Kako da planirate odmor u ekstremnim vremenskim uslovima?

Ako planirate putovanje ovog leta, unapred proverite postoje li upozorenja o toplotnim talasima i suši na željenoj destinaciji. Ukoliko se prethodno valjano informišete možete pronaći i dobre prilike za prolećni odmor koji može pomoći da izbegnete najekstremnije temperature.

Imajte na umu da bazeni, fontane i jezera mogu biti pogođeni na destinacijama sa nedostatkom vode. Takođe imajte na umu da suveniri ili delikatesi čija se proizvodnja oslanja na kišu i vremenske uslove mogu imati višu cenu ili biti manje dostupni.

Razmislite o putovanju vozom, koji sem komfora pomaže da se smanji i štetan uticaj na planetu. Mnoge destinacije kao što su skijališta u Francuskoj su obezbedile popuste za turiste koji dolaze vozom. To uključuje snižene cene za žičare, hranu, piće i kupovinu.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Pored toga, bitno je da odmarate, kupujete i trošite tako da novac ostane lokalnim kompanijama i zajednicama, a ne sa globalnim robnim markama. Tako ste sigurni da vaš novac koristi vašoj destinaciji, i sigurni ste da će biti najbolje upotrebljen, navodi Euronews.

Smanjite posete destinacijama koje su ugožene masovnim turizmom, raspitajte se kod lokalaca šta treba posetiti, i kad je pravo vreme za posetu. Ekstremno visoke temperature čine život krajnje neprijatnim, kako domaćima tako i turistima, pa treba biti razuman i izbegavati gužve.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -