12.5 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Kipar i digitalni nomadi

Većina evropskih zemalja maksimalno iskorišćava trend rada na daljinu nudeći vize digitalnim nomadima. Italija, Portugal, Hrvatska i Grčka već su pokrenuli vizne programe kako bi privukli radnike, a šta je sa Kiprom?

Kipar je pokrenuo program u kom digitalni nomadi mogu legalno da žive i rade u zemlji. Nova viza, specijalno pripremljena za radnike na daljinu, od sada omogućava da takve osobe neometano rade na Kipru po povlašćenim uslovima, bez obzira što ne dolaze iz neke od EU zemalja.

Ukoliko vam odgovara rad van kancelarije, ovo sunčano ostrvo je jedna od poslednjih zemalja koja je iskoristila porast trenda rada na daljinu od početka pandemije. Kipar je otvoren državljane zemalja i van Evropske unije a viza je pokrenuta još 2021. godine.

Dakle, ako su plaže, mediteransko vreme i drevna istorija privlačni, ovde možete saznati sve što trebate da znati o novoj vizi. Viza je dostupna građanima izvan EU koji rade za poslodavca koji ne sme biti registrovan na Kipru. Morate imati mesečni prihod od najmanje 3.500 evra, nakon odbitka doprinosa i poreza.

Digitalnim nomadima je dopušteno da povedu svoje porodice sa sobom, iako njima nije dozvoljeno da rade na Kipru. Početna dozvola je na godinu dana, ali nomadi mogu podneti zahtev za produženje do dve godine.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Za prijavu vam treba važeći pasoš, dokaz o prihodima, kao i propratno pismo. Pored toga, morate imati i dokaz o 30.000 evra zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezgoda tokom cijelog boravka na Kipru. Potrebno je takođe imati dokaz o smeštaju, potvrda da niste osuđivani i prijava koja košta 70 evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -