28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Tvrđava Maglič dobija prilazni put

Čuveni srednjovekovni „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ nedaleko od Kraljeva biće uskoro dostupan i turistima. Za Maglič često kažu da podseća na pomenutu tvrđavu iz bajke,  jer se nalazi na samom vrhu brda na nadmorskoj visini od oko 150 metara i do njega nema prilaznog puta

Tvrđava Maglič dobija uskoro prilazni put. Na oko 20 kilometara udaljenosti od Kraljeva nalazi se tvrđava podignuta pre skoro osam vekova. U pitanju je  jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji.

Maglič je podigao kralj Uroš kako bi od neprijatelja spasio manastire Žiču, Studenicu i Sopoćane. Tvrđava je dugo bila ne samo zapostavljena, bila je i zanemarena jer nije postojala putna infrastruktura koja vodi do ove važne istorijske lokacije.

Tvrđava Maglič dobija prilazni put
Photo: iStock

U okviru projekta „Izgradnja saobraćajnog prilaza srednjevekovnoj tvrđavi Maglič, parkinga i srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem“ to bi sve trebalo da bude promenjeno. Osim putne infrastrukture predviđeno je i saniranje lokaliteta i obnova tvrđave.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Tvrđava Maglič se nalazi na 150 metara nadmorske visine i okružena je rekom Ibrom sa tri strane. Prostire se na oko 2.000 kvardratnih metara, zidine su dobro očuvane, a bedemi su dugački gotovo 300 metara. U svojoj istoriji, tokom svih vekova, tvrđava nikad nije ni rušena ni osvajana.

Maglič je svakako jedan od najvećih turističkih potencijala koji može da privuče kako domaće tako i strane goste. Posebno je interesantno navesto da se nalazi u dolini reke Ibra, kraju posebne lepote poznatom pod imenom Dolina jorgovana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -