11.7 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Najudaljenije naseljeno ostrvo

Na ovom ostrvu nema aerodroma, postoji samo jedna brodska linija koja ga povezuje sa kopnom, i to je tipična „veza na daljinu“ jer brod plovi jednom u tri meseca

Tristan da Kunja je vulkansko ostrvo u Južnom Atlantiku. Ime je dobilo po portugalskom moreplovcu Tristao da Cunhi koji ga je 1506. godine otkrio. Ovo ostrvo je najudaljenije naseljeno ostrvo poznato civilizaciji.

Na nepunih 100 kvadratnih kilometara ostrva živi oko 300 ljudi, i administrativno pripada Velikoj Britaniji, iako je od Tristana udaljena skoro 2000 kilometara. Tokom poslednje erupcije vulkana koja je pogodila ostrvo 1961. godine celokupno stanovništvo preseljeno u Veliku Britaniju. Nakon elementarne nepogode svi stanovnici su se vratili u svoje domove.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Najveći deo prihoda dolazi upravo od mora, od ribolova i jastoga po čemu je i najpoznatije u svetu. Skoro svi, svih 100 porodica koliko ih tamo ima se tradicionalno bavi ribarstvom. Danas je tamo proglašena zaštitna zonu zbog očuvanja morskog života u oblasti na jugu Atlantskog okeana, i to će biti najveća takva zona u Atlanstkom okeanu, četvrta po veličini na svetu.

Na ostrvu živi samo jedan doktor, postoji jedna škola, čak dve crkve i jedan Internet kafe koji je inače veza sa svetom. Naravno, postoje i prodavnice sa robom, ali one imaju zaista strog plan nabavke. Sve što treba mesecima unapred se planira, kako bi roba stigla brodovima koji ga posećuju samo 60 dana godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -