16.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Cikloturizam, najbrže rastuća grana turizma

Cikloturizam podrazumeva sve aktivnosti vezane za putovanja koje uključuju bicikl, a osim očiglednih benefita koje biciklizam pruža, u osnovi je jedina svrha uživanje  

Prema podacima Evropske biciklističke federacije, doprinos EU ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde evra, što trenutno čini cikloturizam jednu od najbrže rastućih grana turizma na svetu.

Sve više zemalja se odlučuje da promeni dosadašnju praksu upravljanja razvojem i poslovanjem u turističkom sektoru. U cilju praćenja zelene i digitalne tranzicije, izgrađuje se sve više pešačkih i biciklističkih staza. Pored toga, podiže se sve više sportsko-rekreativnih centara i obezbeđuje sve više sadržaja za aktivan odmor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Parenzana Istria (@parenzana.istria)

Jedan od takvih primera je zabeležen u našem regionu, u okviru Dubrovačko-neretvanske županije. Tu je u sklopu evropskog projekta MIMOSA, a u saradnji sa turističkim zajednicama na svom području, izrađen Operativni plan razvoja cikloturizma.

Za ljubitelje biciklizma treba reći da kroz Piran u Sloveniji prolazi jedna od najatraktivnijih biciklističkih tura, Parenzana. Staza je nastala na staroj trasi železničke pruge koja počinje u Trstu, ide preko slovenačke obale, a završava se u Poreču. Ova istinska „poslastica“ za bicikliste duga je 123 kilometra i nudi mogućnost nesvakidašnjeg aktivnog odmora.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Ovakve aktivnosti bi vrlo brzo mogle da postanu praksa i u ostalim zemljama regiona, računajući i Srbiju. Naša zemlja, ne samo u smislu cikloturizma i aktivnog odmora, već i ostalih sadržaja zaista ima šta da ponudi turistima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -