29.8 C
Belgrade
nedelja, jul 14, 2024

Printsesa, ukusan i praktičan socrealizam

Jedinstveni bugarski izum, topla „otvorena“ varijanta sendviča bizarno je nazvana printsesa, odnosno princeza. U pitanju je jedna ukusna ulična poslastica, a zbog svoje univerzalnosti je prilično popularna u narodu

Printsesa je sendvič koji se jede „s nogu“, i može se naći na gotovo svim mestima gde se prodaje brza hrana u Bugarskoj. Vrlo često se priprema i kod kuće, i omiljena je i kod dece i odraslih podjednako.

Na parče domaćeg hleba, ponekad i tosta, se stavljaju praktično svi sastojci koji se mogu naći u frižideru. U osnovi se koriste jaja i neki sir koji se topi, ali to ne mora da bude pravilo. Na hleb ide čak i mleveno meso ili povrće, nakon čega se kratko zapeče u rerni ili šporetu na drva.

Svoje ime po jednoj legendi duguje srednjovekovnim vladarima i monasima Bugarske, koje su bogato nadeveni sendviči sirom i njihova zlatna podsećali na aristokratiju. Prema drugom, u vreme cara Ivana Asena II je jedna lokalna devojka tražila da bude princeza ako uspe da nahrani kraljevu izgladnelu vojsku, što je i učinila praveći upravo te sendviče. Međutim, priča je po svemu sudeći sasvim drugačija.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovaj tipičan socijalistički delikates je nastao najverovatnije negde sredinom 1960-ih, kao pametan način da se napravi zadovoljavajući obrok bez upotrebe previše skupih namirnica. Iako na prvi pogled možda nisu bili estetski privlačni, oni su bili izuzetno ukusni i utešni.

Bez obzira na poreklo printese, ovaj sendvič je omiljena bugarska brza hrana. Može se naći na ulicama i košta u proseku, u zavisnosti od nadeva, od 0.75 do 1.5 evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -