5.4 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Izvor Cetine, Oko Dalmacije

Reka Cetina se nalazi u juznom delu Hrvatske i protiče kroz Splitsko-Dalmatinsku županiju sve do Jadranskog mora, u koje se uliva kod grada Omiša. U osnovi je to jedna lepa reka, najduža u Dalmaciji. Međutim, ono što je izdvaja od mnogih je njen magično lep i mističan izvor

Izvor Cetine se nalazi u istoimenom selu, odmah ispod planine Dinare. Dubina izvora Veliko vrilo je procenjena na oko 115 metara, i od 1972. godine je proglašen za hidrološki spomenik kulture Hrvatske. Zbog neverovatne lepote ovaj izvor reke Cetine nazivaju još i Oko Dalmacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Duh Balkana (@balkanstreets_)

Oblik izvora, kao i sama boja vode, posebno gledano iz ptičje perspektive, doneli su mu svetsku slavu i stavili ga na listu mnogih znatiželjnih turista. Iako je izvor dugo bio lokalna tajna, mnoštvo fotografa se u poslednjim godinama okuplja kako bi snimili ovaj prirodni fenomen. Na samom izvoru voda je kristalno čista, izrazito tirkizne i smaragdno zelene boje.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

U Hrvatskoj se mogu naći neki od najlepših krških krajolika na svetu, uključujući poznati Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Krka. Kraški krajolici su mesta gde stene erodiraju i stvaraju vrtače, ponore, pećine i izvore. Upravo taj fenomen je zaslužan za nastanak ovog neverovatnog krškog izvora.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -